Банкеръ Daily

Десислава Атанасова от ГЕРБ по повод предложението на ПП:

Вместо да се търсят решения за хляба, се предлагат зрелища

Докато още течаха разговори между представителите на всички парламентарни групи за търсене на консенсус при избора на председател на 48-ото Народно събрание, Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви пред журналисти, че е представила на колегите си намерението да оттеглят от надпреварата кандидатурата на Росен Желязков

"Това е знак, че сме готови на компромис и търсим съгласие. Все още на председателския съвет не е взето решение по какви критерии да бъде избран председателят на 48-ото Народно събрание. В момента критерият "събиране на мнозинство" за нито една от кандидатурите не може да се изпълни. Понеже има паритет и никой не отговаря на изискванията на текстовете на Конституцията", уточни Атанасова.

"След като няма съгласие, че най-голямата партия - тя трябва да излъчи председател, а и втората по големина политическа сила оттегли своята номинация, то ние сме съгласни третата да номинира председател. Съгласни сме и на друг подход - най-възрастният, най-опитният той да номинира", обясни председателката на парламентарната група на ГЕРБ.

По думите й няма значение какъв ще е подходът, стига Народното събрание да започне законодателната си дейност.

Предложението на "Продължаваме Промяната" да се водят консултации с всички политически сили за това как да се излезе от безпрецедентната криза, Атанасова коментира с думите: "Това е все едно вместо да се търси решение за хляба, да се предлагат зрелища".

Тя бе категорична, че не е нужно някой от парламентарната им група да ходи в някакво помещение, тъй като в пленарната зала, в открити заседания, в присъствието на медиите - всеки може да изкаже и да отстои публичната си позиция.

"От изпълнителната комисия на ГЕРБ и с решение на коалицията - аз, като председател на парламентарната група, заедно със заместник-председателя Румен Христов и заместник-председателите на ГЕРБ -  Томислав Дончев и Даниел Митов - сме оторизирани да взимаме всякакви решения от името на нашата парламентарна група ГЕРБ-СДС", подчерта Атанасова.

Ето защо тя поясни, че с колегите си не смята, че следва да се води разговор някъде извън пленарната зала на Народното събрание, където стои гербът, българското и европейското знаме и звучи химнът, а освен това и депутатите полагат клетва.

За нас е несериозно да се търси политически консенсус и една от парламентарните групи да предлага някакви разговори.

От своя страна Томислав Дончев напомни, че изборите са свършили и депутатите не трябва да се държат така, сякаш са в кампания.

"Хората са ни пратили тук, но не за да се състезаваме кой е най-атрактивен и кой е най-иновативен. Хората са ни пратили тук, за да свършим работа. Утре някой ще каже, че колективната ни неспособност да свършим работа, говори, че тази институция е безсмислена. И че ние, всички заедно и поотделно, сме безсмислени. Това е най-лошият вариант, до който ние сме съвсем близо" - предупреди Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във