Банкеръ Daily

Общество и политика

Вместо да даде предложения за изборите, Марешки предизвика скандал на "Дондуков" 2

Председателят на партия "Воля" Веселин Марешки превърна срещата си с президента Румен Радев в пълен фарс. Вместо разговорът да бъде насочен към начина на организиране на предстоящите парламентарни избори, каквато е и целта на инициираните от президента консултации, се стигна до размяна на реплики и лични нападки. 

Марешки обвини държавния глава, че консултациите му за изборите са закъснели. Върна се на темата за протестите от лятото и посочи, че президентската реплика "Мутри, вън" била "изкарала мутрите на площада". А с организираните от служебния кабинет на Радев избори през 2017 г. върнал и бетонирал ГЕРБ на власт.

"Считаме упражнението, което правим днес с тези консултации, за абсолютно безсмислено и като израз на уплаха, на некомпетентност, на страх да се поеме отговорност за избор на датата за изборите", посочи лидерът на "Воля". "Считаме, че на първата възможна дата - на 28 март, изборите трябва да бъдат проведени" добави той.

Марешки преповтори определението, което от ГЕРБ използваха при срещата си с президента, наричайки предложението за гласуване по пощата "екзотична идея". "Ние не виждаме разликата дали хората ще се редят на опашки в секции или в пощи", каза той и допълни, че видеонаблюдението на броенето на бюлетините било най-евтиният вариант за честни избори. Според него проблемът с карантинираните е щял да бъде решен с електронното гласуване, за което от партията са апелирали през годините.  

"Оценявам високо вашата откровеност и така се полага в един конструктивен дебат", отговори отначало търпеливо Радев. "Некомпетентно, според мен, е да се подпишете под предложение за конституция, което не сте чел. Вие го направихте. Екзотично е да подкрепяте здравни мерки, които досега никой не е видял”, заяви още президентът. Предлагам ви повече коментари по адрес на президентската институция да не слушам. Да започне по такъв начин предизборна кампания не приемам. Имате разумни предложения, дайте да се концентрираме върху тях. Ако бяхте чели и сегашната конституция, щяхте да знаете, че консултациите са напълно в срок", посочи държавният глава.

"Закъсняхте вие – законодателите, защото трябваше отдавна да сте избягали от тази отговорност, както го бяхте решили, но поне по-рано – да прехвърлите всичко на Централната избирателна комисия. Вие го направихте в последния момент", подчерта Радев. И продължи - "Вие декларирате, че сте готов да подкрепите нещо, което не съществува към момента. Стремежът на тези консултации е да има доверие към всички мерки, които ще се предприемат. Вие, парламентарните партии, които ковете законите, очаквам да имате по-голяма отговорност, че вие гарантирате правата на гражданите и не стреляте напосоки." 

Президентът попита кога ще бъде готов договорът за машинното гласуване, кога ще има методика и ясен здравен протокол с всички възможни сценарии според параметрите на здравната обстановка. А Марешки попита защо президентът се е отметнал от датата на изборите. Радев го призова да прочете Конституцията и припомни, че той все още не е издал указ за официалната дата.

"Цветанов стоеше тук, пред вас и вие не му зададохте въпроса: "Кажете тук, пред камерите, какви са машинациите?" Аз не бих го оставил да си тръгне, докато не каже", каза варненският бизнесмен, намесвайки и бившия зам.-председател на ГЕРБ в спора. "Не всички имаме вашата физическа сила, доказана при други обстоятелства и на други места", отвърна Радев. "То и умствената ми е доказана в живота", контрира лидерът на "Воля". "Явно умствената ви е на ниво екстрасенс, щом подписвате неща без да ги четете", иронично отговори президентът.

След като се видя, че няма да бъде проведен диалог по същество, държавният глава прикани лидера на "Воля" все пак да направи някакво предложение по темата за изборите. А Марешки избухна с откровени обиди.

"За съжаление, вие сте поредният случайно попаднал на "Дондуков", който обезличи тази институция. Съвсем други неща щях да ви говоря, но вие това заслужавате. Такъв сте си. Не казахте нищо срещу картела, не казахте нищо срещу тези, които ограбват българите. Не направихте нищо. Един безсмислен, пропаднал мандат. Надявам се следващият президент да осмисли тази институция", започна да нарежда председателят на "Воля". "Трябваше да се явите самостоятелно на изборите, без подкрепата на столетницата, да видите на кое място щяхте да бъдете", заяде се той.

"Пожелавам ви да се кандидатирате за президент, да спечелите изборите и да докажете заявеното от вас. С тази политика, която водите, сте се отправил по посока извън парламента", с тези финални думи на президента срещата приключи.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във