Банкеръ Daily

Общество и политика

Влошава се работната среда за журналистите в България

Работната среда за журналистите в България се влошава заради поляризиращия се характер на обществения дебат, откритата враждебност на политиците на власт и непрекъснатите атаки срещу независимите медии чрез административно и съдебно преследване, както и физически заплахи. Това се казва в доклада за миналата година на организациите „Платформа за насърчаване на журналистиката“ и „Безопасност на журналистите“. В него подробно се описва и случаят със съдебния репортер и водещ на „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„През септември БНР бе разтърсено от серия скандали“, се казва в частта, посветена на случая със свалянето на съдебния репортер Силвия Великова от ефир. В доклада се цитират думите на нейни колеги за оказван натиск от ръководството на радиото заради критичните й репортажи срещу назначаването на новия главен прокурор Иван Гешев.

След това се описва спирането на сигнала на радиото в национален мащаб за пет часа, мотивирано като „техническа профилактика“ и  по-късно довело до отстраняването от СЕМ на тогавашния генерален директор Светослав Костов.

В документа се подчертава, че собствеността на медиите е неясна, а медийният пазар е "в ръцете на олигарси", които използват медиите за упражняване на политическо влияние и за да нападат и клеветят съперници и критици.

Независимите журналисти и медии редовно са подложени на заплахи - лично и онлайн, се казва в становището на организациите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във