Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВЛОЖИТЕЛИ ОТ БТИБ СМЕНЯТ ОБСЛУЖВАЩАТА БАНКА

БНБ все още не е дала официалната си благословия за вливането на Българска търговска и индустриална банка в Кредитна банка, обясни за в.БАНКЕРЪ Веселин Благоев, прокурист на банката на Мултигруп . Проблемът е, че за да се даде ход на операцията, е необходимо становището на Комисията за защита на конкуренцията, която все още не е обсъдила консолидацията между двете банки. Но комисията едва ли ще се събере скоро, като се има предвид, че нейният председател Николай Павлов неотдавна излезе в отпуск. Според мениджърите на двете банки актът е абсолютно формален и едва ли ще породи проблеми. Те обаче са притеснени, че процедурите се разтеглят във времето.


Съгласно Закона за банките срокът, в който БНБ трябва да утвърди или отхвърли операцията, е три месеца. Едва след получаването на всички разрешения мениджърите на двете банки ще подадат молба до съда за вписване в регистрите, което, както се очертава, няма да стане преди края на септември тази година.


Забавянето може сериозно да навреди на състоянието на БТИБ. Операцията по вливането й в Кредитна банка върви с пълна пара. То се извършва според условията на подписания на 22 юни 1998 г. от изпълнителните директори на двете финансови институции договор. Кредитна банка пое всички активи и пасиви на БТИБ при условията на универсално правоприемство, като търговско-индустриалната банка се прекратява без ликвидация. Но от юни тя е прекратила извършването на всички активни операции. Вече близо два месеца БТИБ трупа само разходи.


В банковите среди се коментира, че първоначалната идея на основните акционери в двете кредитни институции - Мултигруп и НОВЕ холдинг, не се осъществява напълно. Както е известно, БТИБ не успя да набере необходимия минимален капитал от 10 млрд. лв. и нейният собственик Васил Божков разчиташе да реши този проблем чрез обединението с Кредитна банка. От своя страна собственикът на Кредитна банка - Мултигруп, се надяваше сделката да му донесе капиталите на нови платежоспособни клиенти, с каквито разполагаше БТИБ. Твърди се обаче, че по-голямата част от тях вече са изтеглили парите си и са ги прехвърлили в други търговски банки.


Сградата, където в момента се помещава централата на БТИБ, ще продължи да функционира като клон на Кредитна банка. Изпълнителните директори на БТИБ Огнян Енчев и Веселин Ранков пък вече си стягат папките и най-вероятно след приключването на операцията по вливането ще напуснат борда на кораба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във