Банкеръ Daily

Общество и политика

Влизането в Гърция - само през ГКПП „Кулата - Промахон“

Влизането в Гърция от България от днес ще е възможно само през граничен пункт "Кулата - Промахон" с попълване на специален онлайн формуляр 48 часа преди пътуването. Мярката е част от предприетите досега от правителството в Атина мерки за борба с коронавируса.

На граничен пункт "Кулата - Промахон" автомобилите преминават бързо. До този момент няма върнати туристи. Над 200 са обаче камионите, чакащи на границата. Очаква се натискът от трафика да се промени в по-късните часове.

Съгласно новите правила, които Гърция обнародва в Държавния си вестник в неделя вечерта, лицата, които влизат в страната, независимо по какъв начин и от коя държава, включително и държавите членки на Евросъюза, са задължени да покажат хартиеното или електронно копие на формуляра за локализиране на пътници. Съкратеното му наименование, изисквано от гръцките власти, е PLF.

Контролът се осъществява от Генералния секретариат за гражданска защита на Националната организация за обществено здраве, на които е възложено изпълнението на медицинския контрол.

До вчера беше известно, че само два пункта между България и Гърция ще пропускат туристи по новите правила - "Кулата" и "Маказа", а снощи от гръцкото посолство обявиха, че единственият път, през който ще може да се преминава, е "Кулата - Промахон".

Гърция затвори граничния си пункт "Ексохи" за леки автомобили. През границата могат да преминават само тежкотоварни камиони и сезонни работници срещу представен документ, че са такива.

Часове след като Гърция ограничи влизането в страната да става единствено през “Кулата – Промахон“, на пункта “Маказа“ продължават да пристигат туристи, съобщи БНР. Всички те имат необходимия код за преминаване, получен в последните две денонощия.

Някои от пътуващите съобщават, че са преминали бързо границата, без дори да се изиска електронен формуляр. Заради новите ограничения трафикът на “Маказа“ е слаб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във