Банкеръ Daily

Общество и политика

Влизаме в дилемата свобода или сигурност, смята Вигенин

Терористичните атаки доведоха до положение, в което сякаш терористите започват да постигат целите си - много е трудно да се върне усещането у гражданите, че властите успяват да предотвратят подобни актове. Влизаме в дилемата "свобода или сигурност". Това заяви депутатът от БСП Кристиан Вигенин в студиото на БНТ.

"Борбата е на два фронта - борбата с "Ислямска държава" на място, а другата са мерките за сигурност в нашите страни. Навлизаме в период, в който такива неща ще се случват често. Инициативи като концерти стават по-скоро смешни, това е само елемент от мерките, които трябва да се предприемат, за да не се случват терористични нападения. Големите играчи в борбата с "Ислямска държава" имат свои интереси. Докато няма осъзнаване колко глобална е опасността, няма да се получи. Разногласията дават козове на привържениците на ДАЕШ", смята Вигенин. 

Според него имаме пространство на свобода на движението, но всяка разузнавателна служба в ЕС действа сама за себе си. Може да се търсят варианти за споделяне поне на конкретна информация, свързана с терористична заплаха.

"Технически сме готови за членство в Шенген. Присъединяването на България, Румъния и Хърватия ще допринесе за общата европейска сигурност", каза още социалистът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във