Банкеръ Weekly

Общество и политика

Властта се събра на Боровец

По модела от времето на Тройната коалиция властта поднови практиката представителите на правителството и на управляващите партии да се събират на работни семинари. Министри и депутати от БСП и ДПС се срещнаха в курорта Боровец още в петък следобед (29 ноември), за да обсъдят приоритетите си в икономиката и социалната сфера през следващата календарна година.


Събитието официално бе открито от премиера Пламен Орешарски, а първата тема в дневния ред бе посветена на реформите в сектора за сигурност и най-вече на проблема с бежанската вълна. Обсъдена бе и опасността от спиране на средства по оперативните програми на Европейския съюз. Поводът е опасението на вицепремиера Зинаида Златанова, че страната ни може да загуби над 2.8 млрд. евро, предвидени по проекти до края на 2015-а. Не бе пропуснат и проектът за нов Изборен кодекс, по който БСП и ДПС трябва да постигнат консенсус, преди да започне разглеждането му в пленарната зала. На този етап социалистите поддържат искането си преференциалното гласуване да бъде с праг между 5 и 7%, а от ДПС твърдят, че преференция под 50 на сто няма никакъв смисъл.


Съботният ден (30 ноември)по програма е посветен на финалните корекции в Бюджет 2014, тъй като се очаква идната седмица народните представители да го приемат на второ четене. Министърът на енергетиката Драгомир Стойнев пък ще докладва какви разговори е провел за 7-и блок на АЕЦ Козлодуй по време на посещението си в САЩ. Очакват се допълнителни подробности около планирания строеж на нов ядрен реактор, както и изясняване на казуса с американската компания Уестингхаус.

Facebook logo
Бъдете с нас и във