Банкеръ Daily

Общество и политика

Властта не се справя с проблемите, които сама създава, смята Мая Манолова

Властта не успява да се справи с проблемите, които създава. Проблемите се трупат, не се търси решението им и те стават необратими. Цели системи в държавата отказват да функционират и се разпадат пред очите ни, засягат живота на хората и ги изкарват на улицата. Това заяви пред "България он Еър" председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолов.

„Множеството малки протести напоследък – срещу шистовия газ, на майките на деца с увреждания, на бизнеса срещу Наредба 18, на хората от Перник заради водната криза, са резултат от проблемите, които властта е създала. Кризата в Перник не е резултат от природно бедствие, а е резултат от управлението“, допълни Манолова.

По думите й всички са наясно, че язовир „Студена“ е източван, за да стане по-евтин ремонтът на язовирната стена. "Никой не дава отговор къде са 32 милиона лева за ремонт на язовира, обещани от Лиляна Павлова, когато беше регионален министър“, заяви още тя и допълни, че никой не дава отговор и къде са 500 млн. лева, които са отпуснати през 2018 г. за ремонт на 418 аварийни язовири в страната.

Манолова припомни, че от гражданската платформа е изпратено заявление за достъп до обществена информация до Държавната консолидационна компания (ДКК) къде са изразходени средствата за ремонт на язовирите, но полученият отговор е мълчалив отказ, заради който от "Изправи се.БГ" вече обжалва в съда. Тя обясни, че идеята на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ е да се съберат всички граждани с кауза в една обща платформа.

„От месеци работя за това гражданите да се обединят, независимо дали са леви или десни, партийни или непартийни. Да се обединят на основата на общо демократичните принципи – честни избори, върховенство на правото, стимулиране на честния бизнес, свобода на словото, защита правата на гражданите и на потребителите“, заяви Манолова и допълни, че алтернативата ще се роди на платформата на гражданското недоволство.

На въпрос как ще коментира наложената забрана на съдия Андон Миталов да влиза в САЩ заради корупция, Манолова заяви, че това е сигнал за корупцията в България. „Посочването на съдия, че няма да бъде допускан в САЩ е знак за състоянието на правосъдната система в България. Американците ни казват това, което казват и гражданите – че не вярват в правосъдната система“, поясни Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във