Банкеръ Weekly

Политиците пред „БАНКЕРЪ”

Властта къв опозицията: Злобни сте

Веселин Марешки
S 250 b3b30835 2b0c 4599 8f1b 036a646e08db
S 250 4bf9d852 0a12 49e2 880a 6b2ad5accd42
S 250 1d077828 b831 4309 a8b7 bb1f8cbf3497
S 250 5f5e5d82 2bd0 4630 9a54 7f361d0eaf91

Някои мнения на представители на управляващите и опозицията, както и на извънпарламентарни партии, изказани в интервюта за нашия вестник през 2017-а, заслужават, струва ни се и втори прочит. Те до голяма степен обясняват защо у нас нещата се получават трудно и страната все върви по крив път.

 

Стоян Мирчев, депутат от ПГ на "БСП за България" - 27 юли

За скандалите

"Скандалът със суджука е много ключов, защото показва отношението на ГЕРБ. ГЕРБ, особено сега в третото правителство на г-н Борисов, произвежда скандали всяка седмица и те са свързани с корупция. Нека не забравяме какво се случва около НДК, как стартира неговото правителство със скандал около АПИ и редица други скандали, които са свързани с милиони левове. Нека да обърнем внимание, че поради високото ниво на корупция България ще има чисто представителна роля в европейското председателство от 1 януари. И голяма част от заседанията ще се провеждат в централите в Брюксел, в Страсбург, а не тук, защото просто кабинетът на Борисов е некомпетентен да реши какъвто и де е въпрос на обществото. Хората ги интересуват проблемите, свързани със здравеопазването, образованието, с доходите, със сигурността им. Виждате какво се случва - на 25 юли пребиха журналист в центъра на София посред бял ден, преди това нотариуси, учителите и лекарите. И това е всекидневие. Виждаме в гетата какво се случва. Държавните системи просто колабират.

Г-н Борисов няма капацитет за управление, той управлява чрез еврофондовете. ГЕРБ ни управляват вече осма година и икономиката на държавата е напълно съсипана и разсипана, корупцията е на най-високи равнища. Въпреки че ние имаме най-хубавата данъчна система, у нас инвестиции не идват точно поради факта корупция. Да не забравяме, че при правителството "Борисов 2" България застана на челното място по корупция в Европейския съюз. ГЕРБ не управляват държавата, а я източват. И тъй като парите от европейските програми намаляват, вече те самите трябва да договарят такива, а както виждаме, са неспособни".

 

Красимир Велчев, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ - 13 юли

За БСП

"Безспорно това е партия с много опит. Изобщо не ги подценявам като опозиция. Само че малко в повече ми идва злобата в тях. И когато проф. Гечев стана да говори, че това не било никакво правителство и че такова нямало дори в Африка, моята реплика към него беше следната: "Не знам защо твърди, че и в Африка няма такова правителство. Но аз знам, че и в света няма такава държава, в която правителство, докарало я до просешка тояга и заплати и пенсии по 3 долара (б.ред. - визира кабинета "Виденов" 1994-1996 г.), такова правителство във всяка една държава щеше да влезе в затвора". Няма такава държава, в която да не осъдят такова правителство. Е, България е такава. И този човек, който е бил вицепремиер в това правителство, да стане и да ми дава акъл, нищо че е професор, как да се управлява държавата и как било по-правилно да се вземат решения!

Гечев по-скоро трябва да кандидатства за някакъв приз на "Наглите", отколкото да чете морал от парламентарната трибуна".

 

Веселин Марешки, заместник-председател на парламента от "Воля" - 12 октомври

За самозабравянето

"Днес (11 октомври) бяхме свидетели как ние им казваме колко е труден животът на обикновените българи в страната, а след това веднага излиза депутат от ГЕРБ и започва да ни обяснява, че всички българи живеят добре, пенсионерите процъфтяват, бизнесът няма никакви проблеми, държавните служители са си добре, полицаите са удовлетворени. От трибуната на парламента ни залъгват как всичко в държавата е мед и рози. Това е признак на самозабравяне и на пребиваване в някаква друга паралелна държава, извън държавата на нормалните хора. Пълна липса на връзка с реалността. Но може би трябва да им напомним, че сме виждали и други, които не три пъти, а четири или пет са се връщали на власт, но после така са се сгромолясвали, че им е неудобно дори да се явят в собствения си град, който са управлявали 20 години. Така че нека не се самозабравят поради това, че бият и продължават да бият на избори, както сами се изразяват. Много се хвалят с тези резултати, но удобно забравят факта, че за тях са гласували едва около 17 процента от избирателите. Останалите 83% са отвратени от политиката им".

 

Александър Симов, депутат от ПГ на "БСП за България" - 31 август

За Делян Пеевски

"Делян Пеевски е съставна част от Бойко Борисов. Бойко Борисов е невъзможен без Делян Пеевски в третото си издание. Той и във второто си беше невъзможен. Като говорим за Борисов, аз веднага се сещам за Пеевски, защото те в момента са една и съща фигура. Истинската коалиция - каза наскоро журналистът Явор Дачков и аз съм съгласен с него - не е ГЕРБ и Патриотите, а коалицията, която управлява България, е Бойко Борисов - Делян Пеевски. Никой не му го "пришива". Делян Пеевски е съставна част от това управление, както виждаме, всичките му икономически интереси са удовлетворени. Така че Бойко Борисов сега да се опитва да припише своя раков тумор на БСП или че някой друг му го "пришива", съжалявам, но няма как да е прав. От ГЕРБ просто трябва да признаят, че Пеевски е част от тяхното управление, и да свалят маските. В крайна сметка, никой няма полза от тези лъжи".

 

Радан Кънев, заместник-председател на ДСБ - 9 ноември

За вота на недоверие

"Това ще бъде елемент от публичния политически много фалшив, но много ефективен и за двете партии сблъсък между БСП и ГЕРБ. Те издигат до ниво на политически крясък една нормална конфронтация, съпровождайки я с тежък политически език, дори бих казал грозен български език. С много тежки и същевременно много кухи взаимни обвинения. Целта тук е ясна - българското общество да продължава да живее в представата, че единствените политически конкуренти в България са ГЕРБ и БСП. Това е много полезно и за двете партии от гледна точка на политическите резултати на избори. Но е много опасно за страната, защото те почти никъде не предлагат различни неща.

Всъщност имаме две лявопопулистки партии като политически действия и фразеология. И двете се опират на политическата мафия от местно до национално ниво в дейността си. И двете са изключително виновни за корумпирането на изборния процес, купуването на гласове, предизборните лъжи и контрола върху медиите. Естествено, ГЕРБ поради десетгодишната си доминация и близките си отношения с ДПС е в доста по-силна позиция".

Facebook logo
Бъдете с нас и във