Банкеръ Daily

Общество и политика

Властите не могат да се справят с африканската чума, твърдят от ДПС

Мерките на властите за справяне с африканската чума по свинете са закъснели. Това заяви депутатът от ДПС Бюрхан Абазов.

"Започнаха да налучкват някои от мерките", изтъкна той. По думите му няма физическа охрана около зоните със заразени животни в селата. Абазов прогнозира, че хората ще се опитат да си спасят прасетата, пренасяйки ги в други села. Според него властите не могат да парират първичното огнище. В момента не трябва да се търси отговорност, а това трябва да стане на по-късен етап. Трябва да се направи всичко възможно, за да не премине заразата в Южна България, посочи депутатът и допълни, че не са предприети нужните мерки в тази посока и институциите на са сработили в критичната ситуация. От ДПС са притеснени от екологичните последици от загробването на убитите прасета. 

Припомняме, че вчера от Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че всички прасета във видинския квартал "Нов път" са рискови.  На заседание в Министерски съвет беше обявено, че военна полиция и ветеринарни специалисти ще наблюдават процеса на клане на свинете в цялата страна, отделно на това всички стопанства от типа "заден двор" в 20-километровата зона около свинекомплексите трябва да бъдат ликвидирани.

Припомняме, че огнищата на африканска чума по свинете у нас вече са 22, а 20 са регистрираните случаи при дива свиня. Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Във връзка с разпространението на болестта четири области обявиха бедствено положение - Русе, Плевен, Добрич и Разград, а още области обявиха превантивни мерки. На 25 юли еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във