Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВЛАСТ В ПОЛА

За повечето български политици казват, че са фусти. В смисъл, че се държат като такива пред колегите си от САЩ, Европейския съюз, Русия... С всичко са съгласни и дори не си помислят да кажат не. А щом мъжете са такива, какво остава за жените на управленски постове? Из най-високите етажи на властта сега се подвизават две дами на вицепремиерски длъжности, но да не забравяме, че имаме и дама еврокомисар.
Меглена Кунева може да е направила много за защита на правата на потребителите в Европейския съюз, но у нас се сдоби с прозвището
Мисис Йес
защото казваше да на всяко искане на Брюксел, докато водеше като министър по евроинтеграцията преговорите за присъединяване на България към общността. Друг е въпросът, че можехме да договорим и по-добри условия за страната по време на т.нар. предприсъединителен период. Но докато румънците се уреждаха с по-високи субсидии за земеделие, благодарение на г-жа Йес ние се славехме като шампиони по скоростно затваряне на преговорни глави. Иначе Кунева е горд носител на няколко отличия. От името на френския президент Жак Ширак през 2004 г. бе наградена с Ордена на Почетния легион на Френската република. Носител е и на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания и ордена Принц Анри на Република Португалия. Сред най-големите успехи на сегашния комисар са заяждането с компанията Аpple. Тя се обяви срещу защитата на музикалните файлове в онлайн магазина iTunes Store, тъй като песните можели да бъдат възпроизвеждани единствено от плейъра iPod на Apple. Когато купуват музика, потребителите не бива да бъдат принуждавани да я слушат само на определено устройство, а трябва да могат да избират и между други марки. Необходимо е компанията да смени своя подход към разпространението на музика в ИНТЕРНЕТ, разпореди Кунева. Едва ли точно това е най-големият проблем на европейските потребители, но пък българският еврокомисар успя да намери време и за него в графика си, след като вече се бе справила със заплахата от некачествените китайски стоки. Освен всичко друго Кунева е и жена, която проявява завидно благородство. Особено към малцинствата. Тя не заведе дело срещу момичето, което през март тази година й открадна чантата в лъскав столичен магазин. Тогава всички oстанаха впечатлени не само от поведението й, но и от бързината, с която действаха т.нар. органи на реда.
На много въпроси е длъжна да отговаря ежедневно и вицепремиерът Миглена Плугчиева. Особено след като миналата седмица бившият шеф на Държавен фонд Земеделие Димитър Тадаръков я обвини в непрофесионализъм. Всички лоши проекти, заради които България търпи санкции, са приети в периода 2002-2004-а, тогава когато Миглена Плугчиева е била шеф на комитета по наблюдение, заяви в национален ефир Тадаръков. Той обаче не пропусна и да я похвали за
емоционалния и непланиран хъс
с който работи. Доколкото познаваме стила на вицепремиера, можем да очакваме, че отговорът ще е с някоя мъдра мисъл. Всъщност, съвсем резонно е да я наречем Дамата с притчите. Тя действително притежава завидното умение да вмъква в речта си ако не цяла притча, то поне някое остроумие или пословица, в повечето случаи немска.
Щом от боклука се прави политика, политиката ще стане боклук, рече тя по повод поредното размирисване на софийските отпадъци. Преди година БАНКЕРЪ написа, че по света от сметта хората правят пари, ние - политика и политици.
Както еврокомисарят ни, вицепремиерът Плугчиева също е щедро накичена с ордени и медали.Тя е носител на Златния почетен знак на Министерството на външните работи, получила е и Федерален кръст за заслуги- първа степен, от немското правителство. Една от притчите, които Плугчиева е научила именно в Германия и бе разказана по време на дебатите преди последния вот на недоверие към правителството, гласи, че носенето на камъни от някои се приема като мъчение, от други като работа, а от трети като строеж на храм. Което, погледнато само по себе си, е уместно напомняне, че някои хора трябва да престанат да се оплакват от неуредената ни държава и да вземат да я пооправят. Още по-знаменателно от всичките мъдри приказки на бившия ни посланик в Германия е обяснението за неуспехите на кабинета. Плугчиева подчелта, че за тях е виновна опозицията, задето не е контролира министрите. Освен, че попита къде са била опозиционните партии три години и половина и най-вече какво са правили, тя обяви и че е обидена на представителите й. Причината - че обещали редовно да се срещат с нея, за да обсъждат решения на проблеми. Единствената обаче, която спазвала уговорката, била Мария Капон.
Бързина по някои субективни причини липсва на Министерството на извънредните ситуации (МИС). Досега не се е случвало заместничката на Доган в ДПС и на Станишев в правителството Емел Етем-Тошкова, наричана още от някои
Мисис Бедствие
да бъде убедена, че носи отговорност за последствията от някое природно бедствие. Тя предпочита да казва, че министерството й не е на всичките работи. При все че никой не си и помисля да вменява на считаното за излишно ведомство допълнителни задължения. То с изпълнението на основните си закъсва, та какво остава за други.
Пред природните стихии понякога големите политици са безсилни, а какво остава за обикновените хора, споделя Етем. Което далеч не е най-известната й реплика. Кажи-речи при всяко бедствие тя изрича поне по един неподправен бисер нерядко от някой курорт, тъй като бедствията и авариите, странно защо, все я сварват, когато е на почивка. Без значение дали през зимата снегът е завалял без предупреждение, или пък през лятото е пламнал горски пожар без разрешение, мисис е на задгранично пътуване, а подчинените й трескаво обясняват, че тя контролира нещата от разстояние. Когато пък поради непочистени корита преляха няколко реки, Етем се озовава на празника на ДПС по повод успешния вот за евродепутати. Това се случи през май 2007-а, а виновни се оказаха наводненията, взеха, че съвпаднаха с толкова важно събитие. Всеки човек има право на почивка, нали?, би отговорила отново Емел Етем, ако някой отново й обърне внимание на злощастните съвпадения.
След взривовете около Челопечене стана ясно, че държавата не е готова за адекватна реакция в критични ситуации. Вместо да вземе спешни мерки, Емел Етем обвини… медиите, че всявали паника. В този ред на мисли г-жа Етем би могла да каже, че е виновен и самият инцидент, който се е случил твърде рано сутринта. Толкова рано сутрин Министерството на извънредните ситуации почива, отбеляза по случая Мартин Димитров от ОДС. Той предложи, за да се избегнат подобни ситуации, в бъдеще да се създаде Министерство за контрол на медиите по време на извънредни ситуации.
Тошкова може да се похвали и с още няколко заключения, но по-важното е, че има власт зад гърба си, която е прави несменяема. А иначе мечтата й изобщо не била да се занимава с политика, а да отглежда английски рози и да си пие кафето в райска цветна градина в къщата си в Банкя, твърдят нейни съседи.
Очевидно е, че България скоро няма да има своя Ангела Меркел, а още по-малко Маргарет Тачър. Нищо че на гадателката на Силвио Берлускони Теодора Стефанова й се привижда как жена ще оправи страната. Досега най-високият държавен пост - премиерският, е бил превземан от дама за кратко, и то служебно. От октомври 1994 до февруари 1995-а Ренета Инджова бе назнaчена за министър-председател от тогавашния президент Желю Желев. Днес обаче няма предпоставки нито за служебен кабинет, нито подходяща дама за премиер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във