Банкеръ Weekly

Общество и политика

Власт и суверен, обречени на разлъка

Служебният кабинет взе да се държи така, сякаш ще векува. Обзела го е някаква страст към назначенията. Толкова трепети и изгарящи емоции в правителство, което я има, я няма два-три месеца живот, досега не бяхме виждали.


На фона на ширещата се мизерия и зачестяващите признаци на предстоящ финансов колапс на държавата, кабинетът "Близнашки" с най-голям мерак взе да разчиства и да попълва наново екипите на министерства, държавни агенции и областни управи. Няма лошо, стига да има и свиване на харчовете. Навсякъде се назначават по трима заместник-министри, като че ли за два месеца те трябва да свършат толкова работа, колкото предишните не са успели за една година. На всичко отгоре около назначенията кипят емоции, достойни за филмовия фестивал в Кан. Само че там дефилират куп популярни и любими актьори и режисьори. Докато по изтърканите килимчета на министерските стълби се нижат някакви хора, които, докато влязат в новата си роля, ще трябва да излязат от кадър.


Истерията започна с издигнатата от президента кандидатура на съдия Красимира Медарова за министър, който ще наблюдава организацията на изборния процес. Слабо известната съдия Медарова, прославила се за кратко, когато беше шеф на ЦИК, обаче падна жертва на близката до бизнесмена Иво Прокопиев "Протестна мрежа". Мрежата, изглежда, е решила да зареже улицата и да влезе в служебния кабинет, където вече си има министър-председател. Да не забравяме и министъра на правосъдието Христо Иванов, също виден протестър. Той пък като вицепремиер ще наблюдава действията на МВР по време на изборите. Все пак колкото и голям седесар да е Йордан Бакалов, не е зле да се държи под око...


Шумът около Медарова доведе до това премиерът-протестър да обяви, че сам ще поеме на плещите си тежестта по подготовката на вота и честното му провеждане. Може би за тази цел Близнашки омете областните управители на Благоевград, Пловдив, Русе, Монтана и Плевен. Трима от тях са хора на ДПС, останалите двама са червени. Няма никакъв смисъл да се питаме за кого ли тъй чевръсто се върти безпристрастната уж служебна метла на Близнашки. При сведения до минимум свободен избор пред българския избирател това е очевидно.


"Властта се връща при своя суверен. Нека като отговорни граждани докажем, че сме мъдър и горд народ, който е в състояние да се самоопределя, да се самоуправлява и сам да решава собствената си съдба", изрече с драматичен патос при избирането му служебният премиер. Докато обаче властта се връща и дейно запълва свободните места в министерските кабинети, гордият народ е затънал до гуша в мизийската тиня и е толкова обезверен, че вече вярва единствено в повторението на библейския потоп. Ако служебният кабинет се държеше отговорно като Ной, можеше да спести някой и друг милион от разходите по подготовката и провеждането на предсрочните избори през октомври. Вместо това, новината, че за вота ще се похарчат 25 милиона, беше сервирана така, сякаш Близнашки и министрите му са извършили подвиг, като са щипнали оттук-оттам централния бюджет.


Щеше да е подвиг, ако тези пари бяха отишли за закупуването на животоспасяващи лекарства за болни деца. Само че парите ще бъдат хвърлени в бездънната яма на т.нар. демократични избори. А после властта пак ще покаже на човешкия "матриал" своя дебел врат. Суверен ли? Кво беше това?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във