Банкеръ Weekly

Политиците пред "БАНКЕРЪ"

Власт и опозиция се замеряха с думи

Калоян Паргов
S 250 c868aa64 0095 4b55 b8e4 33677a1d8f8d
S 250 1d7b4abe 991d 45c2 a237 98392bd44738
S 250 3ee7c378 866a 4792 870d 8707fd2ae908
S 250 03860a15 b139 4b24 b347 f40c04194ec4


През 2017-а взехме над 50 интервюта от представители на българската политическа класа по актуални теми, интересуващи обществото, или текущи скандали, които замърсяваха публичното пространство. Пред нашия вестник говориха както депутати в Народното събрание, така и лидери на извънпарламентарни партии.


 

Калоян Паргов, председател на Софийската организация на БСП - 2 февруари 2017 г.

За корупцията

"Борисов въведе модела на телефонна конкуренция. Не е важно дали имаш качествени работници, служители, дали имаш съответната техника, за да изпълниш една обществена поръчка. Важно е дали имаш телефона на правилния човек. Бизнесът иска да се премахне този модел на телефонна конкуренция. Това не работи за него, защото в общоевропейски мащаб нашите фирми остават много нискоконкурентоспособни, тъй като те не инвестират в техника и технологии, а в контакти и телефонни номера."

 

Трайчо Трайков, общински съветник в Столичната община от Рефоматорския блок - 23 февруари

За Веселин Марешки

"Няма да коментирам претенцията му за политическа девственост след всичките му досегашни опити да влезе в политиката чрез странни коалиции. Наистина обаче - хората си казват, че пазарувайки от него, намаляват разходите си. Всъщност Марешки не би бил възможен в държава, в която пазарната икономика функционира правилно. Защото тогава горивото на всички бензиностанции щеше да струва по-евтино, отколкото на неговите, и никой нямаше да има верига аптеки, щом законът го забранява. Той се възползва от системата, оставят го по някаква причина да го прави, което е по-добре от нищо, но не е правилното. Докато ние предлагаме да променим правилата, така че те да са в полза на всички."

 

Искрен Веселинов, заместник-председател на ПГ на "Обединени патриоти" - 25 май

За ДПС

"Нека да не забравяме, че ДПС е колкото политическа, толкова и икономическа структура, която паразитира върху един етнически вот, върху една етническа общност, която ограбва и държи в нищета. Така че интересите им са колкото политически, толкова и икономически. Те са свикнали да правят от парите политика, от политиката - пари и така да въртят своето "колело на успеха".  

Както е известно, и икономическата, и медийната, и политическата мощ се натрупаха на базата на това, че тази партия беше балансьор в продължение на четвърт век в българския парламент. Тя накланяше везните наляво или надясно. Тя даряваше този или онзи с управлението и винаги получаваше своето. В момента ДПС е четвърта политическа сила, в изолация е. И всички разрешени и неразрешени способи ще бъдат включени, за да бъдат очернени тези, които ги изместиха от доходоносното за тях място и които се опитват да преустроят малко или много нещата в държавата така, че да се случват в полза на хората, а не на различни групировки."

 

Огнян Герджиков, бивш председател на парламента и служебен премиер - 10 август

За законодателния орган

"Но в парламента, изглежда, продължава да няма хора, които да разбират нещата в дълбочина. Подобно нещо стана преди почти 8 години със свалянето на основния капитал на ЕООД и ООД на 2 лева. Това показва една пълна профанизация на нашия законодателен орган. И ако той продължава да работи по същия начин, така по общи спомени за материи, които не разбира, няма никога да прокопсаме."

 

Валери Жаблянов, заместник-председател на парламента от БСП - 27 април

За пълния мандат

"Нито едно предварително коалиционно споразумение, нито една управленска платформа, нито правителствена програма не може да гарантира мандата на едно или друго правителство. Мандатът може да бъде гарантиран само от политическия процес вътре в страната, управленските успехи на изпълнителната власт и законодателната дейност на мнозинството. От това, което наблюдавам до момента, опитът на десницата да изкара един пълен мандат през последните 7-8 години, смятам, че е рисковано да се направи извод, че ще има пълен мандат. Дотолкова, доколкото Борисов досега пълен мандат не е изкарал. Като политически деец, като ръководител на голямата партия вдясно той се оказа добър тактик от гледна точка на извънредните избори. Ако се загледаме в начина, по който ГЕРБ се задържа на власт досега, в начина, по който Борисов упражнява властта, ще видим, че става въпрос за едни предизвикани, донякъде умишлено или неумишлено, но използвани политически парламентарни и правителствени кризи, чрез които ГЕРБ се държи на власт. И затова симптоматиката на кризисния процес е всъщност въпросът за управлението на десницата в България."

 

Валери Симеонов, вицепремиер в правителството "Борисов 3" - 6 юли

За Слънчев бряг

"Не съм ходил в "Слънчев бряг" повече от 15-20 години. И знаете ли, повечето бургазлии въобще не ходят на "Слънчев бряг". Има доста негативна слава този туристически курорт. Вече съм подал сигнали до съответните институции за незаконни постройки, преместваеми обекти с нарушена квадратура, незаконни заведения по плажа. Работим в посока на спиране на алкохолните обиколки - нещо, което е като емблема на "Слънчев бряг". Една грозна, уродлива емблема на българския алкохолен туризъм.

Оказа се, че досега КАТ не е влизал в "Слънчев бряг" поради редица нормативни безумия. И затова там са се навъдили и са се размножили като хлебарки всякакъв вид незаконни превозни средства като електрически тротинетки, бъгита, голф колички, влакчета и какво ли още не."

 

Вежди Рашидов, депутат от ПГ на ГЕРБ - 24 август

За "пришиването" на Пеевски към Борисов

"Винаги една такава теза удовлетворява няколко страни. От една страна - опозицията на сегашното управление, а от друга страна - враговете на сегашното управление. Не бива войната на определени медийни или олигархични кръгове да бъде средство, с което да вкарват правителството в своята кална среда, защото във война, която се води не от рицари и с оръжие, а с помия и кал, няма победители и победени. Има само опръскани и омърсени с кал."

 

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ - 23 ноември

За предсрочните избори

"Не, не мирише на избори, защото няма никакви предпоставки за предсрочни парламентарни избори. Знаете, че отидохме на такива в средата на предишния си мандат, възпроизведе се същата конфигурация и във формирането на парламентарното мнозинство също, само с отпадането на Реформаторския блок, който сам по себе си беше разцепен във втората част на втория мандат на Бойко Борисов.

БСП все още не могат да преживеят този емоционален шок, който се случи с тях. Те смятаха, че с победата на Румен Радев и подкрепата, дадена за него, това означава, че обществото вече е повярвало, че БСП може да се върне и да управлява. Но обществото доказа за пореден път, че идването на власт на БСП и особено в конфигурация с ДПС в никакъв случай няма да бъде възприето добре. И на 26 март тази година обществото излъчи възможната коалиция и възможното парламентарно мнозинство. Мога да отчета, че в момента страната ни се движи в правилната посока. Факт е, че от европейския доклад имаме положителни сигнали, за първи път нямаме препоръка."

Facebook logo
Бъдете с нас и във