Банкеръ Daily

Общество и политика

Владислав Николов напусна парламентарната група на ГЕРБ

Депутатът от ГЕРБ Владислав Николов напуска парламентарната група на управляващата партия месец преди края на мандата на този парламент.

Николов става независим народен представител, с което групата на ГЕРБ в 44-ото Народно събрание става 94 депутати. Още същият ден обаче той се озова в листите на партията на Цветан Цветанов. Той ще води плевенската листа на "Републиканци за България". Това става ясно от съобщение на формацията, разпространено до медиите, в което изреждат водещите си кандидати за парламентарните избори на 4 април.

Последният депутат, който изостави групата на ГЕРБ, а впоследствие излезе и от Народното събрание, беше Джема Грозданова. Това беше сериозен имиджов удар за управляващата партия, тъй като тя беше председател на парламентарната комисия по външна политика. Впоследствие Грозданова се присъедини към групата политици около Цветанов с чиято подкрепа той учреди собствената си формация „Републиканци за България”.

Самият Николов беше областен координатор на ГЕРБ в Плевенско, но в средата на 2019 г. беше изместен от Мирослав Петров. Тази рокада беше последица от слабите резултати на редица структури на ГЕРБ на евроизборите по-рано същата година, които ядосаха партийния лидер Бойко Борисов и той се закани да ги "чисти". Тогава се заговори и че Николов е сред приближените до Цветанов. След като стана ясно, че бившият заместник на Борисов ще прави партия, тръгнаха слухове, че депутатът ще бъде сред герберите, които ще го последват в новото му политическо начинание. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във