Банкеръ Daily

Общество и политика

Владислав Горанов: Ние имаме счупен политически модел

Има доста натрупани проблеми, които са предизвикателства пред партиите. Има много причини да се направи едно редовно правителство, за да има парламент, който да взима решения. Дори разведени семейства се събират, за да са добре децата им. Всички партии трябва да преценят, че има неща, които да ги обединят. Трябва да осъзнаят отговорността си. Глупаво е в момента партиите да се крият зад червени линии. Това коментира бившият финансов министър Владислав Горанов пред БТВ.

Според него Асен Василев не е съставил и изпълнил нито един бюджет. „Прибързано е да разчитаме на неговите прогнози. В българският бюджет са поети рекордни ангажименти към пенсии и заплати. Валутният борд е успешен проект, но той не може да е вечен. Трябва да ни приемат в еврозоната“, смята Горанов.

Той прогнозира, че дългът ще расте в следващите години и то с много сериозни ръстове. „България пое толкова висок дълг, че отвън ние изглеждаме толкова нестабилни, че пазарът вече не ни иска. Вече дори нашите банки не искат да финансират правителството. Дотам сме нежелани, че собствените ни банки не вярват на правителството. Това е драматично. Това, че икономиката ни още не е в колапс, не трябва да ни успокоява, направихме доста бели. Решихме доста социални проблеми с теглене на кредити“, обобщи Владислав Горанов.

Бившият финансов министър каза още: „Да видим дали Плевнелиев и Паси ще се справят с ролята си на брачен консултант, за да се роди нещо. Ние имаме счупен политически модел. Когато имаме антисистемно поведение и чупиш политическия модел, той накрая наистина се счупва“, предупреди той.

По повод твърденията, че ГЕРБ е нежелан партньор от другите партии, Горанов заяви: „Тези, които не могат с други аргументи да надделеят над ГЕРБ се опитват да го накарат да изчезне, защото им пречи. Борисов не е само ГЕРБ, това е една партия, която успя в годините да изгради собствен живот. Това не е начин, по който се форматира политическия живот. Нищо не може да стане без Борисов и това пречи на останалите“, разясни той.

На въпрос дали ще се състави правителство, Владислав Горанов отговори: „Аз съм оптимист. Редовно правителство трябва да съществува, за да се даде отговор дали искаме да сме в еврозоната, да получим милиони от Плана за възстановяване и да сме част от белите държави“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във