Банкеръ Daily

Общество и политика

Владислав Горанов: Не мога да преценя дали има вреда от размяната на ваксини с Турция

Финансовият министър Владислав Горанов е подкрепил финансовата обосновка за бартера с ваксините между България и Турция от 2015 г., стана ясно на днешното заседание по делото срещу Петър Москов и Адам Персенски в Специализирания наказателен съд. Горанов коментира пред медиите, че в нея не е посочена необходимост от допълнителни разходи от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Той, заедно с други членове на тогавашния кабинет, беше свидетел по делото срещу бившия здравен министър Москов и заместника му Персенски за договора, сключен за доставка на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". Обвинението твърди, че щетата за бюджета е 325 233,87 лв.

Финансовият министър допълни, че съдът ще прецени дали е било редно да се прави този бартерна ваксини и дали е настъпила щета за бюджета.

Не мога да преценя, затова се води и това съдебно състезание. Има твърдение на прокуратурата за настъпила щета. Има граждански иск от страна на Министерство на здравеопазването с твърдение за настъпила щета. Оттам нататък само съдът може да прецени дали това е така или не, заяви Горанов в отговор на въпрос дали има настъпила вреда за държавата след случая на размяната на ваксини с Турция.

От свидетелските показания на Горанов стана ясно, че самият той не е подписал взетото от Министерски съвет неприсъствено решение за ваксините, но с подписът си е одобрил финансовата обосновка към него.

„Аз първото решение не съм го подписал, може би съм бил в чужбина или не ми е предявено за подпис, но съм подкрепил финансовата обосновка към него. След това има още две решения през 2015 година, които също са взети неприсъствено“, обясни пред журналисти Горанов.

Финансовата обосновка има за цел да покаже дали сделката ще има въздействие върху държавния бюджет и респективно върху бюджета на Министерството на здравеопазването. „Видно от нея се твърди, че няма да се налагат допълнителни разходи и тя е одобрена“, подчерта Горанов.

Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв., но и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му.

По темата с новата наредба, чрез която се въвеждат касови апарати с фискална памет Горанов заяви, че разговорите с бизнеса продължават. Той посочи, че ако действително се установи невъзможност на фирмите да се справят с посочените срокове за привеждане в действие, то може да бъде проявена гъвкавост, тъй като не можел да се рискува търговския оборот.

По думите на финансовия министър няма упреци по отношение на самата наредба, а само към заложените в нея срокове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във