Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВЛАДИМИР ПУТИН - КАТО СЛЪНЦЕТО И ВЪЗДУХА

На 12 юни Русия за единадесети път отбеляза Деня на независимостта. Допитване до общественото мнение показа, че 39% от руснаците не са наясно какво празнуват, но нямат нищо против увеличаването на празниците с още един. Прагматиците са най-щастливи - важното е да има поводи, въпреки че заради новия регионален акциз водката леко поскъпна и поизчезна. Тъй като съботата бе работен ден, но следващите дни - почивни, дори и в празничния вторник вестници нямаше. Това затрудни допълнително историческата памет на руснаците. В Деня на независимостта се навършиха и десет години от въвеждането на президентския пост в Русия. Нашата обща задача е да докажем, че демокрацията в страната не е за определено време или за определен президентски мандат. Тя е завинаги - обясни президентът Владимир Путин на приема за политическия елит. Ние живеем вече в друга страна, убеждаваше той политиците. Променени са лицето на властта и конституционният строй. Опровергахме прогнозите на песимистите и бързо усвоихме основите на демокрацията и пазарната икономика. Научихме се сами, без подсказване, да строим своя живот, подчерта Путин. Той благодари на творческата интелигенция, че е помогнала да бъде преодоляна нетърпимостта в обществото, а на 30-те представители от над 300 хиляди обществени организации бе предложено да поделят с Кремъл отговорността за страната. За целта в бъдеще вероятно ще бъде учредена Гражданска палата. Ние трябва да развиваме гражданско си общество със свои пари, а не с помощи от чужбина, напомни президентът на строителите на нова Русия. Слабата власт е също толкова страшна, колкото и деспотичната, подчерта президентът Путин.

Елцин: Аз не давам категорични съвети...

На приема в Кремъл първият руски президент Борис Елцин получи орден За заслуги пред Отечеството I степен, учреден през 1994 година. Наградата е част от атрибутите на президентската власт и се връчва на новия президент при приемането на поста. Аз не давам категорични съвети на Путин, обясни в специално интервю Елцин. - Ние разменяме мнения, той размислява, съпоставя и накрая взима решения, за които отговаря лично. В добро разположение на духа Елцин опровергаваше слуховете за неотдавнашното си медицинско пътуване до Китай. Нямам какво да лекувам, аз съм напълно здрав, обясняваше първият руски президент. Здравето на първия руски президент и сега е една от големите тайни в държавата, но този информационен вакуум се запълва с достатъчно обилна информация за здравето на действащия президент. Путин не обича да пие лекарства, обяснява ръководителят на Медицинския център към Кремъл Сергей Миронов. Но в същото време президентът се отнася към здравето си като към компонент от професионалната си дейност. Той редовно изпълнява комплекса от упражнения, който е разработил сам, вдига тежести и плува. Путин уважава и рецептите на народната медицина - баня, чай с мед, масаж и... никаква водка. Президентският лекарски екип се ръководи от Виктор Ровнов. Макар и здрав, държавният глава не може да бъде оставен без медицински контрол. Лични лекари в Русия имат само още няколко души - премиерът, външният министър и председателите на двете камари на парламента. Министърът на отбраната Сергей Иванов също ползва услугите на лекар от кремълския медицински център, макар че по традиция за него трябва да се грижат военни лекари. Сергей Миронов призна, че по времето на Елцин му се е налагало да се вижда по няколко пъти дневно с президента. Тази зима Елцин имал следгрипна двустранна пневмония и ситуацията наистина била сложна, посочи шефът на кремълския медицински център.
Руснаците не крият симпатиите си към младия и енергичен президент Владимир Путин. Сега той е подложен на изкушението да изпита цялата задържана през последните години народна любов към силната власт и здравата ръка. Вече няма нужда прессекретарят да обяснява значението на силното ръкостискане на президента. Политиците са наясно, че Путин може да ги стисне не само за ръката...

Ако обичате президента - изяжте го

Понякога народната любов приема доста странни форми. Челябинск, който е известен с най-екзотичните прояви на младия президент, отново излезе с едни гърди напред. Именно там се създаде известната песен за Путин и беше открита първата музейна експозиция, посветена на руския държавен глава. Сега обаче най-горещите местни привърженици на президента вече могат да го... изядат. Хлебозавод N7 в Челябинск пусна на пазара торти с лика на Путин. Фотодекодерът е собствена разработка. Снимката или рисунката на обекта се сканират върху лента, която се яде. Тя се поставя върху готовия сладкиш и се покрива с прозрачно желе. На децата се предлага торта Мики Маус, а тортата Путин е за възрастните почитатели на сладкото. Стига да донесете собствената си снимка, можете да получите и торта със своя лик, твърди председателят на челябинската асоциация Хлебпром Семьон Мителман.
Художествените изложби с портретите на Путин и Елцин вече станаха традиция, издаването на буквари, производството на бюстове и снимки на Путин отдавна носят добри печалби, но изобретателни ентусиасти напират с нови идеи за увековечаване на президента. Председателят на Младежката лига в родния град на президента Санкт-Петербург - Дмитрий Перевязкин, издаде книга Анекдоти за Путин. Изданието е със скромен тираж от 5000 екземпляра, но авторът не смята да се задоволи с постигнатото. Той вече подготвя ново, допълнено издание. Някои критици обвиняват Певерязкин, че част от 110-те публикувани анекдота са модифицирани варианти на вицовете за народния герой Вовочка. Авторът обаче твърди, че не само вицовете, но и някои от осемте раздела на книгата са с претенции за оригиналност. Например разделът Путин и нужниците. Останалите раздели са Путин и свободата на словото, избори, катастрофи, икономика и т.н. Известно е, че дори прессекретарят на президента Алексей Громов си е купил екземпляр от тази книга, но отказал коментар. Анекдот, който ще влезе в допълненото издание, гласи следното: В отговор на акцията на младежкото движение Вървим заедно, което раздаваше фланелки с лика на Путин и надпис При нас всичко е на път, младежката организация на Компартията пуснала фланелки с образа на комунистическия вожд Зюганов и надпис: При нас всичко е на зюг-заг. Книжката не може да се намери в книжарниците, но се разпространява в междуградските електрически влакове.
В навечерието на празника на независимостта завърши конкурсът за уеб-сайт на президента. От 62 проекта бяха отделени десет равностойни по качество и оригиналност на идеята. Ликът на президента, уеб-страниците, бюстовете, картините и фотографиите с Путин се превръщат не само в хоби, но и в печеливша дейност за съобразителните и предприемчивите руснаци. Президентът продължава да се радва на всенародната любов, което означава, че и печалбите от тази доходна дейност няма да намаляват.
Искам да погледна този човек в очите, заяви и американският президент Джордж Буш, който се срещна с Путин на 16 юни в Словения. - Ние не бива да изграждаме отношенията си върху антагонизма и предразсъдъците от епохата на студената война, подчерта Буш. Русия е страна с фантастични възможности и ресурси. Ние няма да й показваме пътя. Но ако тя направи правилен избор, американските капитали ще се устремят към нея, убеден е американският президент. А Джордж Буш-старши покани Борис Елцин на гости, трогнат от поздравителното му писмо за рождения му ден. Личният фактор остава водещ в политиката на двете страни, които сега имат различен потенциал, но може би сходен манталитет.

ИСТОРИЯ НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ВЛАСТ В РУСИЯ
На конгреса на народните депутати на 15 март 1990 г. генералният секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов бе избран за президент на СССР с почти неограничени пълномощия. По този начин управляващият елит се опита да компенсира отменянето на шестата точка от конституцията за ръководната роля на партията в държавата. Президентският пост обаче не успя да изиграе стабилизираща роля в съюза. Републиканският елит вече бе излязъл от контрола на съюзната власт, а конфликтът Горбачов - Елцин засили дезинтеграцията и ерозията в съюзните държавни и обществени структури. На 12 юни Първият конгрес на народните депутати на РСФСР обяви Декларация за държавен суверенитет. Месец по-късно, след последния 28 конгрес на КПСС, държавен суверенитет обявиха Украйна и Беларус. На 17 март 1991 г. на общоруски референдум народът даде съгласието си за въвеждане на президентския пост в Русия. На президентските избори Борис Елцин спечели 57%, бившият съветски премиер Николай Рижков - 17%, Владимир Жириновски - 8 процента. Сред съперниците на Елцин бяха също Вадим Бакатин и Аман Тулеев. На паралелния референдум Ленинград отново възвърна името си Санкт-Петербург, а Анатолий Собчак стана първият руски кмет-демократ. С избирането на Елцин фактически бе предрешено отделянето на Русия, отслабването на Горбачов и Центъра, както и отстраняването на КПСС от управлението на държавата. След непохватния опит за преврат срещу Горбачов, спретнат от близкото му обкръжение, през август 1991 г. екипът на Елцин с лекота преодоля последните прегради. През ноември Елцин вече разполагаше с неограничени президентски пълномощия, а през декември лидерите на Русия, Беларус и Украйна - Борис Елцин, Станислав Шушкевич и Леонид Кравчук, подписаха в Беловежката пуща споразумение за разпускане на СССР. След неуспешната шокова терапия и спорната ваучерна приватизация на младореформаторите на Егор Гайдар на власт дойде правителството на Виктор Черномирдин. През октомври 1993 г. Елцин обстреля с танкове депутатите от непримиримата опозиция, заседнали в Белия дом, а на следващата година беше приета новата, наречена президентска или по-скоро Елцинова конституция. През 1996 г. Елцин потърси подкрепа от олигарсите за втори президентски мандат. Без партийна опора, със слаб, но опозиционен парламент заради тежката война в Чечения и непрекъснатите си боледувания Борис Елцин все повече губеше политическа инициатива. За година и осем месеца той смени петима премиери. На 7 август 1999 г. Елцин обяви за свой приемник назначения за и.д. премиер Владимир Путин, а навръх новата 2000 г. Елцин събра мъжество и предсрочно подаде оставка. На Путин даже не му трябваше предизборен щаб. Страната беше на ръба и прие избора на Елцин. Ще се кандидатирам за следващ мандат само ако докажа на себе си и на другите, че страната не е сбъркала с първия ми мандат, заяви Путин в Деня на независимостта.


Москва. Специално за БАНКЕРЪ от кореспондента на БНТ Валери Тодоров

Facebook logo
Бъдете с нас и във