Банкеръ Daily

Общество и политика

ВКС отказа да заличи партия „Възраждане“

Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли искането на прокуратурата за заличаване на партия „Възраждане“.

От държавното обвинение поискаха формацията да бъде отписана от регистъра на политическите партии заради нарушения при учредяването ѝ, но не представиха нови доказаталества в подкрепа на тезата им.

Съдебното решение е окончателно.

ВКС потвърди днес решението на първоинстанционния Софийски градски съд и осъди държавата чрез Върховна касационна прокуратура да заплати на партия "Възраждане" 1200 лв. за направени разноски.

„Аз бях сигурен, че ще спечелим делото, защото правото и законът бяха на наша страна. Тъй като Върховният касационен съд е последната институция, непревзета от мутрите в държавата, за пореден път той с решението си върна вярата на голяма част от българските граждани в реда и законността на България“, коментира лидерът на партията Костадин Костадинов.

Преди заседанието на съда той опрадели като "политическа поръчка" делото. Заедно със свои привърженици Костадинов протестира пред кабинета на главния прокурор Иван Гешев.

"Възраждане" настоява за разпускане на Главна прокуратура. "Настояваме за арест на лицето Иван Гешев, незабавен, защото в противен случай България ще продължи да бъде в плен на организираната престъпност. Точно заради това се иска забраната на единствената пробългарска организация в държавата. Ще обжалваме в Страсбург, естествено, ако не спечелим. Естествено, има и други начини за съпротива, но аз мисля, че ще спечелим, защото законът и правото са на наша страна", каза Костадинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във