Банкеръ Daily

Общество и политика

Включваме се в „Европейски дни на наследството“ с над 200 събития

С над 200 събития в цялата страна и този септември страната ни ще се включи в "Европейските дни на наследството" под надслов „Европа, общо наследство“.

Всяка година през деветия месец на годината 50-е държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в грандиозното събитие - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави "Европейските дни на наследството" най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят.


Националният календар на събитията можете да видите тук.


В продължение на повече от 25 години инициативата събира хора от страните в Европа като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да усетят връзките между европейските народи, създадени благодарение на него.

Темата на тазгодишното 39-о издание е „Устойчиво наследство“. Целта е да се замислим над ефекта, който дейностите на хората оставят върху природното и културното наследство на Европа и как човечеството трябва да използва традиционните похвати в тяхното опазване.

Поставя се и фокус върху опазването на културното и природното наследство и неговия принос за постигане на Целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 година.

Календарът на празничната програма у нас е изготвен от Министерството на културата, като национален координатор по провеждане на Европейските дни на наследството в България, съвместно с общинските администрации.

Очаква се през септември в 60 общини на територията на страната да се проведат десетки творчески работилници, арт ателиета, пърформанси, фестивали, възстановки, концерти, беседи, литературни четения, лекции, кръгли маси, детски образователни програми.

Домакините на тези събития - музеи, библиотеки, етнографски комплекси, читалища, галерии, културни и природни обекти, ще осигурят свободен вход за гостите си на 17 и 18 септември 2022 година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във