Банкеръ Daily

Общество и политика

Визии за промяна предложи Млада Кръгла маса

S 250 1b2a3426 f7f3 4e9c 9ede 194f87002585
S 250 a40abae9 256e 48fa 8cea f1fcef00f423
S 250 37f85eca 830f 4fbb 8f5d 48d2526d7546
S 250 65c75758 0721 40e3 943e 0f1272cb62fa

Добри примери и перспективи за страната ни дойдоха от Млада Кръгла маса, тридесет години след началото на демократичните промени у нас. Форумът беше организиран от „Галъп интернешънъл“ с помощта на института „Иван Хаджийски“ и събра визионери и изследователи от новото българско поколение. Младата Кръгла маса е своеобразна препратка към Кръглата маса, с която навремето започна българският преход към пазарна икономика, либерална демокрация и членство в организациите на Задния свят.

Дискусията беше открита със социологически данни, представени от Първан Симеонов. В тях пролича, че в десетилетията обществото ни плавно привиква към капитализма, но като че ли не разбира произтичащото от него неравенство.

Първият панел беше посветен на вдъхновяващи примери и ноу хау. Председателката на Националния младежки форум Илина Мутафчиева посочи колко важна е работата с младежите у нас и най-вече поиска да се чува думата на младите в създаването на политики. Нашумелият автор на книгата „Хората, които променят България“, младият журналист Даниел Пенев показа няколко от най-добрите примери за социално ориентирано предприемачество от новото поколение в България. Пенев акцентира на баланса между личния и обществения интерес. Подкрепи го и Николай Неков, президент на Младежкия бизнес клуб. Неков наблегна на необходимостта от разпространение на добрите практики не само в София, а във всички региони на страната. Младият визионер Радослав Илиев подчерта като първа и основна нужда необходимостта от по-солидарно общество.

Проблема с неравния старт и възможности беше адресиран от популярния младежки лидер Ивайло Динев във втория панел. Панелът беше по-скоро идеологически и събра анализатори в спектъра от православие, през консерватизъм и либертарианство до анархизъм. Икономическите рецепти за реформа дойдоха от Георги Вулджев от ЕКИП. Вулджев припомни за системния отказ от непопулярни мерки за намаляване на неефективните разходи у нас. Православният издател Ангел Карадаков върна разговора от полето на политиките и икономиката към ценностите. Анна Райчева даде международния аспект в контекста на световната търговия, техническия напредък и съдбата на утрешните хора. Политологът от „Галъп интернешънъл“ Светлин Тачев напомни колко важно е гражданското участие в механизмите на вземане на решения.

В изследователския панел на дискусията отново се проявиха двата прочита: (по-скоро десния) разказ за личната инициатива, отговорност, добър пример и предприемчивост, и другия поглед: солидарност, преодоляване на тежки неравенства и т.н. От едната страна застанаха младият изследовател Теодора Йовчева и Ангел Златков от „Моята българска история“, от другата – Теодор Славев от българския институт за правни инициативи и Стефан Георгиев от института за социална интеграция. Водещ на панела беше социологът от „Галъп интернешънъл“ Юлиана Гальова.

Заключителният панел беше изцяло изграден от млади политолози, а модератор беше изследователката от „Галъп интернешънъл“ Яница Петкова. Марая Цветкова, и Кристиан Стефанов влязоха в дебат, заедно с Илия Елиас и председателя на Студентския клуб на политолога Атанас Радев. Публиката имаше възможност за непосредствено участие през цялото време на дебата. Всеки от участниците се опита да синтезира нужното за България в идните години в една единствена дума. Солидарност, участие, информираност, надежда, прошка, ценности бяха сред най-често споменаваните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във