Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВИЗАНТИЙЦИТЕ ПРОИГРАХА СДЕЛКАТА ЗА БТК

Витиеватата фраза, с която вицепремиерът Жотев обяви края на преговорите за БТК, много напомня забележителната главоблъсканица, изречена от Великия комбинатор (герой от Дванадесетте стола на Илф и Петров): Правя това не в интерес на истината, а в интерес на правдата. У Жотев това прозвуча като: сделката не се провали, тя бе прекратена. За средностатистическия данъкоплатец ще остане да се чуди защо бяха тия близо двегодишни спектакли, като се знаеха всички слаби страни на сделката, а купувачите показаха достатъчно ясно своята неотстъпчивост, и от месеци се говореше, че ще има далавера с Интраком и т.н.


На пресконференцията във вторник (1 август) вицепремиерът съобщи още нещо: договорът с инвестиционния консултант на правителството Дойче банк Ю Кей (Deutsche bank UK) е изтекъл. Той благодари на експертите на банката за това, че са били в услуга на правителствената работна група през целия период на преговорите. Сега предстои нов конкурс за избор на нов консултант. Той, заедно с работната група по сделката ще изготви нова приватизационна стратегия. Едва тогава ще се пристъпи пак към набиране на оферти. Според Жотев това щяло да стане през есента. Въпросът е при толкова нови обстоятелства ще има ли нов собственик на българския телеком и от какво ще зависи този път изборът му?


В началото на февруари след пресконференция на НИС на СДС премиерът Иван Костов обяви, че

главен виновник за забавянето

на преговорите за БТК е посредникът по сделката Дойче банк Ю Кей (Deutsche bank UK). Именно заради нейните експерти в документите по сделката влезли клаузи, които противоречат както на вътрешното ни законодателство, така и на международните изисквания. Иван Костов обвини и Дойче банк, че не инвестирала нищо у нас, а се ограничавала само с ролята на посредник. Немското правителство било помолено от нашето банката да подаде оферта за БУЛБАНК, но това не станало. Тогавашното изявление на премиера дойде в момента, когато парламентарната комисия Антимафия по сигнал на Йордан Соколов се занимаваше със сделката за закупуването на трите фармацевтични завода - Трояфарм - Троян, Фармация - Дупница, и Антибиотик - Разград, от свързаната с Дойче банк Балканфарма. Премиерът изрази мнението, че и в този случай германската банка е действала само като посредник. Така че е много вероятно при новата процедура посредникът да не се казва Дойче банк, а сред кандидатите да липсва Дойче телеком.

Оферти вероятно ще подадат

консорциум, предвождан от Лоджик инвест с участието на американската Бел Атлантик и испанската Телефоника. Министър Антони Славински направи кратка визита в Испания в началото на годината, за да обсъди с тамошния министър на съобщенията евентуално участие на Телефоника в търга за БТК.


Новата стратегия на продажбата най-вероятно ще включва разделянето на сделките за БТК и за лиценза за GSM-оператор. Неслучайно на следващия ден след неуспешно приключените преговори премиерът Иван Костов е събрал икономическия си екип, както и шефовете на парламентарни комисии Йордан Цонев и Никола Николов, за да бъде обсъдена новата стратегия по приватизацията на БТК. На срещата е взето решение в максимално къс срок да се пристъпи към обявяването на търг за втори GSM-оператор. Мобилният лиценз може да се продаде още преди парламентарните избори през юни следващата година, докато за компанията това никак не е сигурно.


Ако за мобилния оператор бъде направен открит търг, според чуждестранни наблюдатели, със сигурност ще се явят поне пет-шест кандидати, сред които може да бъде и Кей Пи Ен. Тази сделка

може да стане още по-атрактивна

ако правителството предложи заедно с лиценза и своите 51% от Мобиком. Това допълнително ще увеличи цената, защото дружеството вече има над 150 хил. абоната.


Анализът на последните седмици от преговорите с консорциума Кей Пи Ен - ОТЕ показва, че сделката пропадна изцяло по вина на гръцката компания. И освен това - че не е било постигнато съгласие само по въпроси, свързани с БТК.


Българският екип прекратил преговорите заради три основни причини, поясни вицепремиерът. Първата - че не може да приеме клаузите, които съдържат заплаха за националната сигурност. Друг проблем бил прекалено широкият обхват на договора за гаранции и така би се създал прецедент, който може да бъде използван срещу българските интереси при сделки в енергетиката и за други инфраструктурни обекти. Третият пункт, по който не е постигнато съгласие, са исканите промени в Закона за далекосъобщения, които противоречат на европейското законодателство. Но всички тези проблеми са свързани с БТК, а не с втория GSM-лиценз. Гръцкият всекидневник Елефтеротипия пък публикува в средата на седмицата статия, в която твърди, че сделката за БТК се проваля заради настояването на ОТЕ основен доставчик на техника да бъде Интраком, собственост на скандалния Сократис Кокалис.


След провала на преговорите за БТК тези дни основната опозиционна партия Нова Демокрация директно обвини управляващата лява партия ПАСОК, че е защитавала частните интереси на шефа на Интраком Сократис Кокалис и не е отстояла държавните интереси. До края на тази година предстои Гърция да продаде 15% от акциите си в ОТЕ заедно с правото на управление. Една осъществена сделка за БТК щеше да увеличи значително цената на този пакет.


В консорциума, кандидатствал за БТК, гръцката компания държеше 60%, а останалите притежаваше Кей Пи Ен. Обратно се разделяха дяловете при евентуалното придобиване на лиценза за GSM-оператор. Двете компании не изключваха възможността да прехвърлят помежду си акции от тези две дружества. Беше много вероятно месеци след сделката Кей Пи Ен да стане 100% собственик на мобилния оператор, а гърците на БТК.


Прекратяването на преговорите със сегашните кандидат-купувачи означава, че отново

става актуална инвестиционната програма на БТК

Министърът на транспорта и съобщенията Антони Славински обеща, че в началото на есента ще се проведе отложеният преди месец търг за доставка на 20 цифрови централи. Ръководството на БТК ще внесе през следващата седмица и спряното веднъж от премиера Иван Костов предложение за ребалансиране на тарифите за телефонните разговори. Градските разговори ще поскъпнат от 4.6 стотинки на 6 стотинки без ДДС. За сметка на това ще паднат значително цените на международните разговори.


Също наесен в парламента ще бъдат предложени промени в Закона за далекосъобщенията, които ще включват само новите препоръки на ЕС. Няма да бъде разширяван монополът на БТК, както искаха неуспелите купувачи.


Най-хубавото обаче ще бъде, ако нашенската администрация изненадващо се забърза и приключи сагата с приватизацията на БТК до края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във