Банкеръ Daily

Общество и политика

Висшият съдебен съвет поиска спешна среща с президента

В рамките на междуинституционалния диалог между властите и по повод ескалиращите обществени реакции и натиска върху съдебната власт, представляващият Висшия съдебен съвет – Боян Магдалинчев отправи днес покана до президента Румен Радев за спешна среща. 

В писмото до президента Магдалинчев посочва, че напрежението, което се генерира в обществото през последните дни, руши не само доверието в съда и прокуратурата, но и държавността.

По-рано главният прокурор Иван Гешев заяви по време на извънреден брифинг в Съдебната палата, че прокуратурата е подложена на безпрецедентен натиск от страна на президента Румен Радев и обслужващи го формации. 

"Радев трябваше да олицетворява единството на нацията, но когато слезе при ДСБ, "Да, България", БСП, Мая Манолова, защото тя не е създала формация, Радев се превърна в обикновен политик от времето на прехода", каза главният прокурор.

"Днес тук с мен са моите заместници, УС на АПБ, УС на камарата на следователите в България, административните ръководители на апелативните, окръжните и немалка част на районните прокуратури в страната. Не сме тук заради лични атаки срещу главния прокурор, възприемаме това като част от работата ни. Тук сме, защото институцията прокуратура бе подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на България и обслужващи го формации", отбеляза главният прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във