Банкеръ Daily

Общество и политика

Висше военновъздушно училище ще отвори врати през 2020 г.

Висше военновъздушно училище ще отвори врати през 2020 г. Това стана ясно на изнесено заседание в Долна Митрополия на депутатите от Комисията по отбрана. Те се събраха във факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „В. Левски“.

Депутатите изслушаха заместник-командира бригаден генерал Петьо Мирчев, който говори по темата „Изграждане на взаимодействието между ВВС и Висшeто военновъздушно училище– обективна необходимост и възможности за реализация“. Заместник-началникът на НВУ „В. Левски“ по ВВС полк. Ивайло Ангелов запозна депутатите с плана и практическите стъпки за възстановяване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Членовете на Комисията по отбрана разговаряха с личния състав във факултета „Авиационен“ и разгледаха учебно-материалната база, където се обучават курсантите.

"Извървяхме дълъг път, но важното е, че от 1 януари 2020 г. България ще има свое Висше военновъздушно училище. Това, което зависи от Народното събрание, е направено, подкрепа за възстановяването на школата в Долна Митрополия са заявили и премиерът, и правителството", заяви ген. Константин Попов. 

Той каза още, че е необходима движеща сила и затова му се иска енергията, с която беше дадено началото, да я види тук, защото само така ще можем да привлечем качествени и мотивирани кадри, от които българските военновъздушни сили имат нужда.

По думите на председателя на Комисията по отбрана придобиването на самолет Ф-16 е голямо предизвикателство. На въпрос за сделката за самолета ген. Попов отговори: „Това, че сделката е необратима, е чудесно. Армията се нуждае от стабилна и ясна посока за години напред.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във