Банкеръ Daily

Общество и политика

Високотехнологична система за телемедицина за пациенти с COVID-19 във Втора градска болница

От днес лекарите, лекуващи пациенти, заразени с COVID-19 във Втора градска болница, разполагат с високотехнологична система за телемедицина. Специални устройства, поставени върху пациентите, следят в реално време техните физиологични показатели. Данните освен на монитори при лекарите в болницата, са свързани и с медицинския център на „Сити Клиник“, от където при нужда лекарите ще получат помощ от техни колеги. Новина сподели във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

Двата физиологични монитора са произведени от българската компания „Чек Пойнт Кардио“ и са закупени с дарение от районните кметове на ГЕРБ и СДС в София и техните екипи.

Уредите следят 8 жизнени показателя в реално време - пулс, кръвно налягане, пулсово налягане, сатурация на кръвта, дишане, температура и позицията/активността в момента на пациента. Специалният софтуер прави триаж на пациента в реално време. При проблем неговите данни в центъра за наблюдение светват в червено и това дава възможност за бърза и точна реакция на лекарските екипи.

Според столичния кмет това технологично решение в ситуацията на пандемия е изключително полезно, защото повишава качеството на здравните грижи, като във всеки момент състоянието на пациента се следи и може да получи консултация от точния специалист, независимо къде е той. Позволява увеличаване на дистанцията при грижата за пациента и намалява риска от заразяване. Както и позволява по-голямо количество болни да бъдат наблюдавани от по-малък брой медицински персонал.

Пилотният проект във Втора градска болница е резлизиран благодарение на кардиолога и общински съветник проф. Иво Петров.

"В зависимост от резултатите обмисляме създаването на единен столичен телемедицински център, в който да се следят показателите на пациенти от общинските болници. Целта е да осигурим достъп до специалист по всяко време и сигурност за пациента.", съобщи още Фандъкова. 

Цялостната система за мониторинг на пациенти на компанията „Чек Пойнт Кардио“ е произведена в Казанлък, под ръководството на д-р Бойчо Бойчев и български инженери. В момента те водят разговори с италиански общини за оборудване на полеви болници.

В публикацията си кметът на София сподели, че "Това са все предизвикателства, пред които заразата с коронавируса ни изправи."

Facebook logo
Бъдете с нас и във