Банкеръ Daily

Общество и политика

Високорискови - медиците, работещи на две места

90 са новозаразените с коронавирус през последните 24 часа у нас. От тях 21 са настанени в болница, обяви на редовния брифинг в Министерския съвет председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски.

Така общият брой на случаите става 1171 заразени. Излекувани са общо 193-ма души, от тях трима през последното денонощие. Починалите са общо 52-ма, от тях двама през последните 24 часа. 270 души от пациентите с коронавирус в момента са настанени в болница, от тях 37 в интензивни отделения.

Сред новозаразените правят впечатление 34 души медицински персонал, като от тях 12 са от Видин.

Директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, който е бил вчера на проверка във Видин, обясни, че принципно заразеният медицински персонал работи в различни отделения, но прави впечатление, че има смесване на потоците. Причината - някои от медиците работят на две места - и в клиниката, и в Центъра за спешна медицинска помощ.

Ген. Мутафчийски също даде няколко примера със заразени лекари, работещи на две места – и във Военномедицинска академия (ВМА), и в „Пирогов”; и във ВМА, и в Центъра за спешна медицинска помощ. Предвид ситуацията, като началник на ВМА, ген. Мутафчийски съобщи, че е издал заповед лекарите и сестрите да работят само по основния си трудов договор, защото има реална опасност да заразят и други колективи. Освен това той обърна внимание, че в момента във ВМА е забранено на медицинските сестри и лекари да ползват стаята за почивка, тъй като там се събират и не спазват мерките.

От друга страна, на брифинга отново бе обърнато внимание, че медицинските специалисти, които не работят в отделения за COVID-19, подценяват заплахата и не носят предпазни средства.

„Те имат в запас големи количества. Вчера бяха докараха над 4000 предпазни костюма – ежедневно има разпределение на такива предпазни средства. Всяка болница, която има нужда, моментално получава предпазните средства, още преди да е изчерпала запаса си”, подчерта ген. Мутафчийски.

По въпроса за тестовете стана ясно, че едва другата седмица ще бъде направен опит - с помощта на информационна система - всички лаборатории в страната, работещи с тестове за коронавирус, да бъдат включени в една обща база данни.

От друга страна ген. Мутафчийски обясни, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща на болниците по 60 лева за извършен тест. При едно условие - тези тестове де на са получени като дарение или да са купени със средства от държавния бюджет. По отношение на гражданска инициатива, предлагаща да се създаде регистър за разходите по коронавируса, ген. Мутафчийски коментира, че този въпрос трябва да се отнесе към друга инстанция, тъй като Националният оперативен щаб не провежда търговски операции и не притежава финансови средства.

„Щабът докладва каква е ситуацията, а правителството взима решение. С тревога обаче наблюдаваме приближаващите празници, макар и постоянно да се обсъждат възможностите за отслабване на мерките. Работи се при пълна мобилизация”, обобщи ген. Мутафчийски и отново даде примери с държави, които са имали по-либерални режими (данните са за последното денонощие): Беларус -  701 заразени; Швеция – над 700 новозаразени и 70 починали; Белгия – 228 починали и 908 новоустановени случая.

След зададен въпрос за заразен общопрактикуващ лекар в столицата, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че при такива случаи е възможно децата за имунизация да бъдат поети от негов колега или просто манипулацията да се отложи (общопрактикуващият лекар има право да отлага имунизации) до завръщането на медицинския специалист на работа.

Стана ясно още, че вече са тествани 450 работещи в Столичния градски транспорт, но има само една положителна проба.

При болните у нас деца с коронавирус заболяването протича леко, но те са силно заразни и в един от случаите е отчетено, че вирусът не може да бъде изчистен повече от месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във