Банкеръ Daily

Румен Радев

Високо ценим присъствието на Суверенния Малтийски орден в България

"Ваше Височество, уважаеми гости за мен е чест и удоволствие да приема Великият магистър на Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, един от най-древните християнски ордени в една от най-старите християнски държави." Това каза президентът Румен Радев по повод отбелязването на 25 години от установяване на дипломатически отношения между България и Суверенният Малтийски орден.

"Това посещение е важна стъпка към развитието на нашите двустранни отношения, а тази година отбелязваме 25 години от установяването на дипломатически отношения. Високо ценим присъствието на Суверенния Малтийски орден в България и неговата високо хуманна дейност в помощ на всички постарали, в помощ на нуждаещите се от подкрепа. Днес с Великия магистър обсъдихме редица въпроси от взаимен интерес. Наше взаимно усилие е да продължаваме диалога на най-високо ниво. Да продължаваме нашето сътрудничество, което дава резултат в много области”, посочи държавният глава.

Радев отбеляза, че Малтийският орден присъства като материална и духовна подкрепа в много болници, училища, учреждения за социално слаби и на хора с увреждания. "Ние високо ценим тази подкрепа. Ваше Височество, Вие не сте днес само сред приятели, а сред съмишленици и партньори в общи усилия да градим един по-добър свят. Свят, който да противодейства на войните, на конфликтите, водещи до страдание на много хора. Свят в подкрепа на слабите, уязвимите и заедно да продължим да отстояваме християнските ценности”, обърна се президентът към Великия магистър.

Радев съобщи, че на 13 декември ще бъде открит първият за България високотехнологичен уред "Нирвана" за деца с церебрална парализа. Освен това ще бъде предоставен и ехограф в болница „Св. София” и линейка за болницата в Дупница.

"Ваше Височество, посещението Ви в България е нова важна стъпка в развитието на нашите отношения. Вашият пример да помагате във всички горещи точки на света, вашият пример да достигате до всички хора, нуждаещи се от подкрепа, вашият стремеж към неутралитет към външнополитическите въпроси и отдаденост на хуманитарната кауза ще намира все по-голям пример в света. Имаме нужда от вяра, че има силни организации като вас - силни, не с финансова мощ, не военна мощ, а силни с ценностите, които отстоявате. Благодаря ви за вашето посещение. Уверен съм, че с общи усилия ще продължаваме нашата високохуманна дейност”, допълни държавният глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във