Банкеръ Daily

Общество и политика

Високата смъртност от COVID-19 у нас се дължи на късно потърсена помощ, смята здравният министър

Високата смъртност от COVID-19 у нас вероятно се дължи на късно потърсена помощ, самолечение и на големия брой пациенти, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Това каза по време на брифинг в Министерския съвет здравният министър Костадин Ангелов.

Страната ни е на едно от водещите места в Европейския съюз по сърдечно-съдови заболявания, а те утежняват протичането на коронавирусната инфекция, каза министърът. Той очаква с въведените противоепидемични мерки България да "слезе" от първото място по смъртност, причинена от COVID-19. 

Излекуваните от COVID-19 през последната седмица са 12 266, съобщи Ангелов. От леглата за лечение на пациенти в неусложнено състояние са заети 51 процента, а от леглата за интензивни грижи - 40 процента. Най-висок е процентът на заетост на леглата в областите Шумен и Ямбол.

Положителните промени, свързани с намаляване на заболеваемостта от COVID-19, са в начална фаза и са "много крехки", посочи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Заболеваемостта през последната седмица е намаляла от 600 на 591 на 100 хиляди души население. По показателя "смъртност" все още сме на първо място, каза още Кунчев.

От цялата страна само в област Кърджали броят на заразените с COVID-19 е намалял.  В Габрово той е 11 пъти по-висок от този в Кърджали.

Все още не се наблюдава отражение върху броя на хоспитализираните и на приетите за лечение в интензивни отделения, но се очаква и там броят да намалее. 

"До края на годината ще имаме решение на проблема, свързан с двукратно поставяне под карантина за случаите, в които след 14-дневна изолация PCR - тестът отново е положителен", каза още министър Ангелов.

Досега няма категорична европейска препоръка, че хората трябва да бъдат освободени от повторно налагане на карантина. В някои случаи след двуседмична изолация, в носоглътката продължават да се намират части от вирусната РНК и това води до положителен резултат от теста, но тези хора не са заразни за другите, увери здравният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във