Банкеръ Daily

Общество и политика

Вирусът се задържа във фините прахови частици, твърди експерт

Италианско проучване доказа, че вирусът на COVID-19 вирее във фините прахови частици, които се разпространяват във въздуха. Обеззаразяването на въздушната среда е много важно. Има методика, в която България е пионер – „озониране на въздуха”. Това е известно отдавна, не го откриваме сега. Такава процедура би била много полезна. Това заяви пред Нова телевизия кардиологът проф. Иво Петров.

Той смята, че моментът с големия брой заразени идва като изтрезняване за нас. „Това е нова инфекция, нещо, с което не сме се срещали преди. Именно това е и причината за големия брой заразени. Хубаво е, че по естествен начин сред нас остават само по-малко агресивните мутации на вируса. По-агресивните си отиват, за съжаление, с хората, които умират”, казва професорът и добави, че както вече знаем, при много от случаите на инфекция не се наблюдава симптоматика.

„Смъртността категорично е по-ниска от тази в началото. Вирусът е само една частица и има нужда от наша жива клетка, за да може да се разпространява. Нужно е да го приемем, за да ни разболее. За да не го приемем, е нужно да следваме препоръките за това”, добавя проф. Петров.

Според специалиста екстремно-рестриктивните мерки не трябва да бъдат връщани отново заради повечето случаи на инфектирани. „По-скоро заразата трябва да бъде ограничавана в клъстерите чрез КПП-та, социална дистанция, добра лична хигиена и носене на маски”, казва той.

Професорът смята, че не се намираме във втора вълна на заразата, а случващото се е израз на разпространението на вируса в затворени общества, където той се предава по-лесно заради по-близките контакти. Той добавя, че и броят тестове е важен за резултатите. „В началото, когато се изследваха само хора в болниците, тези без симптоматика оставаха извън статистиката”, казва Петров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във