Банкеръ Daily

Общество и политика

Вирусолог: Пикът на четвъртата вълна ще бъде около 10 октомври

"Разглеждайки симптомите, причинени от индийския вариант на коронавируса – т.нар. Делта вариант, се наблюдава сериозна липса на симптомите от предишния като загуба на обоняние и вкус, острото протичане. Сега хората се заразяват по-бързо, а заболяването започва по-често като грипоподобно – малко главоболие, малко кашлица, лека температура, дори кашлицата невинаги я има." Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова. Поради това хората не се изследват и не се обръщат към лекар, а това води до още по-голямо разпространение. Тя прогнозира, че пикът на четвъртата вълна ще бъде около 10 октомври.

"Как ще се справим с четвъртата вълна – доц. Ангел Кунчев го каза много ясно и точно – това е набелязано в Националната програма, проблемът е в контрола по изпълнението на мерките. На контрола трябва да се наблегне, няма какво да се пишат нови мерки, те не се изпълняват изобщо у нас", подчерта пред БНР вирусологът. "Според мен с децата трябва да се работи, колкото се може повече на живо, а не онлайн. Децата страдат от тази изолация. Но разбира се, както е разписано в плана на МОН, съвместно с Министерството на здравеопазването - ако броят  на заразените деца нарасне, ще се мине изцяло онлайн. Но тук е и ролята на учители и родители, как ще се спазват мерките", каза още тя.

По думите на Аргирова е много ниско ваксинационното покритие и това се дължи на разнопосочното говорене: "А другото е, че има заразени и ваксинирани хора – тук искам да подчертая за кой ли път – ваксината не предпазва от заразяване, но пази от тежко протичане болестта, от постъпване в болница и летален изход, тя пази от тежките форми на болестта. Така е и при грипа. При преболедувалите - те също трябва да се ваксинират, защото ваксината е един втори бустер след заболяването и това укрепва още имунната система."

"Според мен пикът на тази вълна ще се достигне около 10 октомври – с голям брой заразени, след това ще има известен спад. Как обаче ще справим с неваксинираните възрастни хора, това ще е много голям проблем", изтъкна проф. Аргирова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във