Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВИНОВНИЦИТЕ ЗА КРАХА НА КОНЦЕСИИТЕ СЕГА МИНАВАТ В АТАКА

Предприятието ни, в което работят около 1600 души, е в прилично финансово състояние. На новооткритото находище в Селяновци ни предстои да започнем и завършим още два сондажа. Погледнато в перспектива, от една-две години находището ще осигурява достатъчен ресурс. Дружеството няма други дългове освен получения сега кредит от 6.5 млн. щ. долара, с който ще бъдат изплатени безкрайно чаканите заплати на специалистите, работили за Геоком в Либия.


Въпросът с вливането на Геоком и с тегленето на кредита от Пощенска банка от мнозина се тълкува като някакво решение, наложено на Нефт и газ отгоре. Това не е истина. Идеята бе наша и тя просто бе подкрепена от правителството. Защото Геоком на практика представлява само една кантора, а хората, които се трудиха на либийските обекти, са били, а някои и сега са работници на плевенската фирма. Когато направихме това предложение, смятахме, че е разумно и нормално да се опитаме отново да направим нещо в Либия, да работим. Имаме идеи за изход от концесионния проблем, но всичко все още е в твърде конфиденциална сфера. Нещата са достатъчно усложнени и няма да е коректно, а и никак полезно за интересите на държавата, ако за тях се говори едно към едно.


Колкото до изказваните предположения, че след една бъдеща приватизация можем да продадем концесиите и да си сложим парите в джоба, цялата схема е такава, че преди да се тръгне към раздържавяване, трябва да е решен въпросът с концесиите.


Много тълкувания се правят сега по повод структурните промени в бранша, но аз твърдя, че всичко, което става около Нефт и газ - Плевен, и Геоком, е абсолютно чисто. Пошлите бъдещи намерения, които ни се преписват, идват тъкмо от хората, които действително ги имаха. И тъй като сега те ще пият по една студена вода, почват да прехвърлят своите нечисти замисли на нашето дружество.


Българската нефтена компания - БОКО навремето бе най-добре оборудваната в Либия. Всичко е с американска марка - като се почне от сондите, каротажните станции и се стигне до циментовъчните агрегати. А сега в какво състояние е БОКО? Нека някой да попита всички тези хора, които минаха през либийските обекти от 1990 г. насам, доколко правомерно са работили за тази компания, та да се види защо и БОКО, и концесиите са в такова цветущо положение. Там стои и се съсипва имущество, за което сме дали 60-70 млн. долара, висят неуредени две концесии, за проучването на които са похарчени над 160 млн. долара. И заслугата за всичко това е на онези, които в момента полагат усилия да ни окалят. Естественото място на Геоком е в Нефт и газ - Плевен. Защото в Геоком работят 19 служители и ако се развие дейност в Либия кой ще отиде да сондира?


Имаме, разбира се, притеснения за кредита, който ни отпусна Пощенска банка, но имаме и идеите как да го върнем. Заложихме цялото дружество, за да го получим. Направихме го с ясното съзнание, че макар и малко рискуваме. Постарахме се да разсеем и притесненията на нашите работници. Проведохме няколко срещи заедно с целия ръководен състав, за да обясним на хората точно нещата, да им кажем как ще погасяваме заема, а не да се дискутира по кьошетата.


Либийската кауза не е загубена. Аз също съм работил на място за нея. Нека нашите опоненти попитат известните западни фирми дали могат да направят примерно 69 сондажа и 16 хил. км сеизмични профили за 160 млн. долара? И нека тогава да се чуе отговорът дали българите работят ефективно, или не. Това е направено на нашите концесионни обекти за три години. Там се работеше безупречно и пак повтарям - Българската нефтена компания бе една от най-добрите в Либия. Тя още има шанс отново да бъде такава.


ГЕОКОМ БЕШЕ ЕДНА КУХА СТРУКТУРА


Владимир Найденов, председател на съвета на директорите на Проучване и добив на нефт и газ


За мен по принцип Геоком е една погрешно създадена структура. И то умишлено. Тя никога не е имала специалисти, които да разбират от нефт и добив на газ. Единствените, които действително са наясно с тази дейност в България, се намират в плевенското предприятие. Не знам с каква цел е била учредена тази сбъркана фирма. Но явно не е случайно и в Либия много добре знаят, че Геоком бие на кухо. Тя не е добивна фирма, въпреки че за такава се води.


Кредитът от 6.5 млн. долара, с който ще бъдат изплатени парите на бившите служители на Геоком, е обезпечен. Няма опасност дружеството Проучване и добив на нефт и газ да фалира. То е предложило и банката е одобрила бизнесплан за редовното обслужване на кредита. И двамата с изпълнителния директор на предприятието сме депозирали пред Пощенска банка необходимата нотариално заверена пълна имуществена гаранция. Така че, ако заемът не се погасява, ще си понесем съответната материална отговорност.


Разговорите, които водим за бъдещата дейност в Либия, засега са конфиденциални, но гарантираме, че ще имаме сериозни приходи. Въздържам се от повече коментари. Надявам се, че с премахването на една куха структура като Геоком, която винаги е създавала проблеми на държавата, нещата ще се подобрят. В най-скоро време и партньорите ни от Националната нефтена корпорация на Либия ще бъдат официално уведомени за предприетите у нас промени. Изчакваме само до една седмица да стане изплащането на заплатите на хората. Истината е, че в продължение на осем години нито едно правителство не се нагърби да разреши този проблем. Стори го това правителство.


Схемата за преструктурирането на нефтения бранш бе ясна много отдавна и това е единственият път както за излизането на Геоком от колапса, така и за ефективната дейност на останалите български предприятия от системата.


По отношение на либийските концесии е повече от ясно, че при никакви обстоятелства плевенското предприятие не би предприело нещо на своя глава, без да уведоми съответните органи на МС и без да се съобрази с техните указания. За разрешаването на либийския проблем се работи стъпка по стъпка. Факт е, че Геоком вече е преструктуриран, факт е, че служителите му вече си получават заплатите след осем години пъшкане. Убедени сме, че по същия начин, стъпка по стъпка, ефективно ще се реши и концесионният проблем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във