Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВИНОВНА Е ДЪРЖАВАТА, ТЯ НЕ СИ Е СВЪРШИЛА РАБОТАТА

Г-н Кънчев, вие ли сте мажоритарният собственик на ОЦМ ?


- Аз съм акционер във фирмата, която е купила това дружество - Булметал АД - София.


С колко акции участвате в нея


- С 85 процента.


Какъв е проблемът с т. нар. реститути? Наистина ли Булметал отказва да ги обезщети, въпреки законовите им основания?


- Вижте, аз наистина не съм наясно точно с процента, предвиден за реституция. Фирмата си има управител, който се занимава с тези неща. Просто в момента, в който съм влязъл тук като депутат, аз съм прехвърлил правомощията си на шефовете на фирмите, които имам - те да движат подобни въпроси. Не се занимавам с управлението на дружествата.


Основателни ли са твърденията, че от ваше име към тези, които си търсят правата, се отправят заплахи и че сте ползвали политическия си актив за сключването на приватизационната сделка, според която за удовлетворяването на реституционни претенции са предвидени едва 3 процента?


- А мога ли аз да попитам защо, когато е трябвало държавата не си е предвидила нещата? Тя е длъжна да обезщети хората.


Излиза, че някой в АП не си е свършил работата, така ли? Но не като бизнесмен, а като депутат как оценявате подобни пропуски?


- По принцип държавата е длъжна по закон да обезщети всякакви реституционни претенции. В случая тя като не си е свършила работата, кажете ми има ли вина, да кажем примерно за шефа на Булметал? Ами това е немислимо. Въпреки всичко, на добра воля, аз имам желание да помогна на тези хора.


И как мислите да го сторите?


- Дори с риск самия себе си да ощетя, задължително ще им помогна. Те са едни прекрасни хора, които добре познавам и уважавам.


Но някои от тях имат притеснения, твърдят, че са подложени на натиск, за да се откажат от претенциите си. Може би защото не са желани в едно перспективно предприятие като ОЦМ? Всъщност какво бъдеще се очертава пред него в момента?


- Вижте, аз го дадох за управление на един немски холдинг за три години.


Ще кажете ли кой е той?


- Няма да ви кажа. Все пак в момента в нашата страна се гледа да се пречи в някои отношения. А освен това знаете, че съществува и понятието фирмена тайна. Мога да кажа само, че става въпрос за немски холдинг, който е свързан с една голяма немска банка.


Да не би тук да се крие и връзката с отправените към вас обвинения, че сте подставено лице в Булметал, респ. в закупеното ОЦМ и че зад вас стои ексминистър-председателят Георги Атанасов?


- Това са измислици на една известна в миналото журналистка...


Имате предвид Маргарита Михнева?


- Не коментирам. Има хора с болни фантазии. Вие мислите ли, че г-н Божков би продал нещо на Георги Атанасов?


По-важното в случая е, че сте готов да помогнете на хората с реституционни искове. Но трябва да знаете, че те не желаят да стават акционери във вашето металургично предприятие, а да получат съсобственост. И като че ли са прави. Известно ви е какви са методите за обезценяване на дребните акции. Като сегашен политик и законотворец как гледате на тези процеси?


- Значи в случая вината е пак в държавата. Не в Цветелин Кънчев. Що се отнася конкретно до ОЦМ, аз съм оставил подобни въпроси като увеличение на капитал и т.н да се решават вече от холдинга, който ще ми управлява акциите. Нека те да си преценят, да си направят собствена политика. Аз твърдо съм се ангажирал, че три години няма да им се меся в управлението на дружеството.


А имаше ли друг кандидат освен Булметал в приватизационното състезание за ОЦМ?


- Не, нямаше. Предприятието беше с много големи задължения. И наистина само с една такава стройна система като германската например, с такива гаранции от Германия, то може да бъде извадено от трудното положение, в което се намира.


Сигурно са ви известни и твърденията, които витаят дори и сред колегите ви в парламента, че от Бизнесблока сте минали в Евролевицата, защото със съдействието на нейния лидер Александър Томов ви е бил осигурен необходимият кредит за реализирането на приватизационната сделка?


- Не, не е вярно. Аз не съм получил кредит от никого и от никъде. Намерете ми някъде подобен документ - дали през живота си Цветелин Кънчев някога е вземал кредити. Не съм. Исках сега да получа, но не дават, банките просто не отпускат кредити. Кредитната система в България в момента е толкова запушена, колкото никога не е била. Наистина до вчера всички викахме всички банкери в затвора, а сега почваме да се молим за кредити. Но, не става. Докато по някакъв начин не се либерализира тази кредитна политика ще вървим все по-надолу и по-надолу.


Това означава ли, че в момента не сте оптимист за близкото бъдеще на предприятието, чийто мажоритарен собственик сте на практика?


- Не, абсолютно съм оптимист. Договорът ми е подписан вече с този немски холдинг, за който говорихме...


Но при сегашните условия за бизнес у нас дали ще могат и немците да се справят?


- Ама вижте, сега 80% от продукцията на завода са за износ. А 41% от тях заминават в Круп - Германия.


Това благоприятно развитие на нещата върви след сделката или ОЦМ и преди приватизацията е имало тези пазари?


- Не, такива контакти преди приватизацията предприятието не е имало. Сега това просто ми се предложи като вариант за излизане от кризата, в която го заварих.

Facebook logo
Бъдете с нас и във