Банкеръ Daily

Общество и политика

Винаги сме казвали "Ефенди, благодаря", но за войната няма подкрепа, категоричен е Борисов

Ние имаме толкова претенции към Северна Македония и Албания, че ще направим огромна грешка, ако се отложат преговорите за ЕС. Това ще е тежък удар. И в следващите 15 години може да се окаже, че няма подходящ период. После говорим за влияние. Това каза премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел, където лидерите на страните от Европейския съюз се събират  на редовната си есенна среща на върха. Дневният ред днес включва важи теми като Брекзит, турската операция в Северна Сирия и започването на преговори за присъединяване към съюза със Северна Македония и Албания.

"Северна Македония като население е колкото София, колкото малък европейски град. Какъв риск е? Изведнъж показваме характер срещу тях, не съм съгласен", каза Борисов. 

Премиерът коментира и военната операция на Турция в Сирия. Според него незабавно трябва да прекратят военните действия и да започнат преговори. 

"Най-гадното е войната. Великите сили, щом така вече се възприемат, да седнат заедно и тази война да престане. Аз няма как да изразя никаква солидарност към Анкара. Винаги сме казвали "Ефенди, благодаря", но за войната не може да очакват подкрепа. Там умират хора. Ние сме подкрепяли Турция винаги, когато е имала проблеми с миграцията, с лагерите и затова сме давали пари. Но докато води война, военни действия аз не мога да подкрепя. Никаква солидарност не мога да имам за война. Към никого. Каквато и да е цената на това – пак го повтарям. За всичко друго сме ги подкрепяли, защото сме партньори и в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската вълна. За войната не могат да очакват подкрепа", отсече Борисов.

Той бе попитан дали България ще спре износа на оръжия към Анкара: "Искате да съсипем военопромишленото строене у нас ли? Така ще съсипем този бизнес отрасъл".

По темата за Брекзит премиерът смята, че колкото и да сме оптимисти за ЕС, докато не мине през британския парламент решението, не бива да коментира. Борисов отбеляза, че се възхищава на Мишел Барние и изрази благодарност за свършената от него огромна работа. 

"Предложили сме терените на "Фолксфаген", Пловдив, София - с хеликоптер сме ги разкарвали. Ако ни искат - са добре дошли. Ние сме подготвени", каза още премиерът.  

Бойко Борисов посъветва българските медии в Брюксел, които отразяват срещата, да попитат английските си колеги защо имат толкова отрицателно мнение за България. 

"Поговорете с английските медии защо така си позволиха да ни нападнат. Колко расистки кампании имаха те. Вие сте красиви и умни, може да ги накарате да си признаят", призова премиерът. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във