Банкеръ Daily

Доц. Любомира Николаева - Гломб:

Винаги е по-добре да се предпазиш, отколкото да се спасяваш

"България гори и е относително изолиран случай". Това каза пред БНР доц. Любомира Николаева - Гломб, вирусолог, Национален център за заразни и паразитни заболявания. 

Тя посочи, че за хората с хронични или автоимунни заболявания е препоръчително да се ваксинират. 

"За хората с автоимунни заболявания, които са с високи дози кортикостероиди, нека техният лекар да се произнесе кога е моментът за ваксиниране. Такива хора евентуално ще изградят по-некачествен имунен отговор, за което е разработено поведение, основано на доказателство, а именно - 28 дни след завършване на стандартния имунизационен курс се поставя трета доза", обясни вирусологът. 

Тя подчерта, че преди поставяне на бустерна доза не трябва да се прави тест за антитела. 

"Винаги е по-добре да се предпазиш, отколкото да се спасяваш. По-добре да вземеш противопожарни мерки, отколкото да гасиш, след като си се запалил. Ваксината е вземането на противопожарни мерки, хапчето е гасенето при пожар... Ваксината е социално дело - аз се ваксинирам, предпазвам себе си и другите. Ефектът на ваксината на ниво на общността ни ще бъде значим, когато по-голямата част от хората са ваксинирани. С това поединично спасяване не правим нищо", категоричва е доц. Любомира Николаева - Гломб. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във