Банкеръ Daily

Общество и политика

Вим Вендерс идва у нас за "София филм фест"

Президентът на Европейската филмова академия и световен майстор на киното Вим Вендерс идва на 22-рия "София филм фест" с новия си филм "Потапяне". Емблемата на световното независимо кино ще изнесе майсторски клас и ще представи своя ретроспектива пред българската публика през март, съобщават организаторите. 

Вендерс се завръща в София почти 10 години след представянето на филма си „Снимки в Палермо“ пред българската публика.

Филмът „Потапяне“ е любовна история, която отвежда зрителя в напълно различните светове на двамата главни герои Даниел Фландърс и Джеймс Мор – в ролите са Алисия Викандер и Джеймс Макавой.

В стая без прозорци на африканското крайбрежие, англичанинът Джеймс Мор е пленник на джихадисти. Представяйки се за експерт по състоянието на водните запаси, той отразява активността на Ал-Кайда в околността. След залавянето му е инсценирана екзекуция и Джеймс е отведен в Сомалия. На хиляди километри от там, в морето край Гренландия, Даниел Фландърс се подготвя за потапяне в морските дълбини. Тя е биоматематик, с френско-австралийски произход, обсебена от живота в най-големите морски дълбини. Киноразказът връща зрителя във времето до предишната Коледа, когато двамата герои се срещат случайно във френски хотел на атлантическото крайбрежие и се влюбват един в друг…

Вим  Вендерс, псевдоним на Ернст Вилхелм Вендерс, е германски режисьор, фотограф, писател, филмов продуцент и преподавател по филмово изкуство във Висшето училище по изобразителни изкуства в Хамбург. Роден е на 14.09.1945 г. в Дюселдорф, Германия. През 1984 г. получава четири награди на фестивала в Кан за филма си "Париж, щата Тексас", сред които „Златна палма“ и наградата „БАФТА“ за най-добър режисьор. "Париж, щата Тексас" е прелюдия към големия успех, който спохожда режисьора през 1987 г., когато филмът "Криле на желанието" (1987 г.) му носи наградата за режисура на фестивала в Кан и се превръща в такъв хит, че му правят римейк в Холивуд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във