Банкеръ Daily

Общество и политика

Виктория Василева напусна парламента

Парламентът прекрати предсрочно правомощията на заместник-председателя на парламентарната група на "Има такъв народ“ Виктория Василева. Преди седмица тя депозира оставката си като народен представител. Преди да бъде гласувано искането ѝ, тя заяви, че решението ѝ не е изненада за хората, които я познават. "Винаги съм се ръководила от убеждението си, че политиката се прави с ум и със сърце, а не с лакти, зъби и нокти. И ако липсата на ум може да бъде компенсирана по един или друг начин, то липсата на сърце – никога", каза Василева. Тя благодари на всички, които са ѝ показали уважение, разбиране и колегиалност. И подчерта, че решението си е взела сама. "Ще е хубаво, ако веднъж завинаги това, което ни прави успешни хора, не само политици, е да забравим за "аз", а да започнем да говорим с "ние", каза Василева. И добави: "Днес не ви казвам "сбогом", защото казвам "сбогом" единствено и само на собствените си илюзии."

Депутати от различни парламентарни групи благодариха на Василева за съвместната работа. Заместник-председателят на парламента и депутат от БСП Кристиан Вигенин заяви, че думата на Василева "не ставала на две", и когато е поемала ангажимент, го е изпълнявала. "И се надявам, че този неин акт е може би една кратка почивка, и скоро ще я видим отново в първите редици, защото българската политика има нужда от хора като нея", отбеляза той.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов благодари на Василева. По думите му действието ѝ показва, че в парламентарната група хората са свободни и там няма някаква казарма, в която всеки, който мисли различно, "бива разстрелван". Йорданов смята, че тя е постъпила достойно, напускайки парламента, "за разлика от едни други, които постъпиха не толкова мъжки, колкото постъпи тя". Тук той визираше отцепилите се от ИТН депутати.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова каза, че се надява, че поуките, които всеки взема по пътя си, са дълготрайни. Тя припомни, че Елена Гунчева е напуснала парламентарната група на "Възраждане", оставайки в парламента. "Много по-смислена и истинска позиция, г-жо Василева, от според мен неморалната позиция на някой, който напуска своята ПГ с фалшив претекст, с неистина", изтъкна Атанасова, намеквайки за обвиненията на Гунчева за близост между "Възраждане" и ГЕРБ.

Съжаляваме, че парламентаризмът губи засега един добър парламентарист, заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. 

Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов отчете, че с досегашния депутат от ИТН винаги е можело да се разговаря с аргументи. "Скъсването на възможността за разговор по голямата картина и дългосрочните приоритети" според Иванов е причината, накарала Василева да напусне парламента. 

Временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов и депутатът Борислав Антонов от ПГ "Продължаваме Промяната" пожелаха успех на Виктория Василева.

Виктория Василева влезе в 47-мия парламент като депутат на ИТН от Благоевградския избирателен район. Тя беше народен представител от СДС в 38-ото и от ИТН в 45-ото и 46-ото Народно събрание. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във