Банкеръ Daily

Общество и политика

Виктория Василева напуска "Има такъв народ"

Виктория Василева, която е сред създателите на "Има такъв народ", обяви, че е подала оставка и от поста главен секретар и като член на партията. "Не съм говорила с г-н Трифонов. Нямам представа какво мисли. Сигурно има мнение. Той е човек, който има мнение по всички въпроси. Може би е решил, че ще уважи моето решение такова, каквото е", каза Василева пред БНТ. Довчера тя беше депутат от ИТН и зам.-председател на парламентарната група. Парламентът прекрати предсрочно правомощията ѝ, след като преди седмица тя депозира оставката си като народен представител.

"Не смятам, че вече имам какво да дам на този политически проект. Това, което трябваше да свърша, го направих по най-добрия начин. Оттук нататък ще се види доколко тази партия е жизнена. Има и огорчение и разочарование, цялата гама от чувства, но това са много лични неща, не мисля, че трябва да занимавам публиката. Но не е и почтено, когато си бил рамо до рамо с едни хора, в момента в който си усетил, че това не е твоето място - да започнеш да плюеш. Няма да тръгна да портя колегите и приятелите си. Каквото съм сметнала за правилно - това съм направила. Нито се притеснявам, нито се срамувам от нещо, което съм направила или казала", посочи бившият депутат.

Тя не се ангажира с коментар дали има вълна от напускащи партията и беше категорична, че премиерът в оставка Кирил Петков не ѝ и предлагал нищо. "Разговаряла съм нееднократно с Кирил Петков, включително в парламента. Разговаряли сме на общи теми, без конкретика. Нищо не ми е обещавал. Казвала съм му груби техни грешки и той ги е приемал. Не ме е търсил да убеждавам колеги. Може би е разбрал, че чрез мен това няма как да се случи. Така си го обяснявам аз", обясни Василева. И добави, че не съжалява, че е гласувала за вота на недоверие срещу правителството на Петков, защото това е бил начинът да признаят грешките и да започне тяхното поправяне.

"Македония беше само поводът за изтегляне на министрите на ИТН. Имаше цяла серия от грешки. Най-лошото е, че това бяха поправими грешки. Въпрос на комуникация, на търпение - качества, които нямат общо с образователния ценз, нито с политическото му качество", подчерта тя.

Бившият народен представител коментира, че една от причините да се отдръпне е фактът, че идеите от референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", не са се реализирали: "Съжалявам, че се разделям със собствените си илюзии. Разделих се с илюзията, че сме способни да се учим от грешките си. Никога не съм се срамувала от нищо, което съм казала или направила. Има една френска поговорка - който се оправдава, се обвинява - нито имам за какво да се оправдавам, нито за какво да се обвинявам. Ако има нещо, за което се радвам е, че успях да запазя усмивката си."

Виктория Василева отбеляза, че няма покани от други политически проекти и конкретно партията на бившия служебен премиер Стефан Янев. Тя влезе в 47-мия парламент като депутат на ИТН от Благоевградския избирателен район. Беше народен представител от ИТН и в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Помага за събирането на подкрепа за референдума на "Шоуто на Слави" през 2015-2016 г., а после и за изграждането на структурите на ИТН. Заема длъжността главен секретар на партията. Политическата ѝ кариера започва от младежката формация на СДС, където заема и ролята на главен секретар. Била е депутат от СДС в 38-ото Народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във