Банкеръ Daily

Общество и политика

Викове "оставка" посрещнаха Нинова преди заседанието на НС

Националният съвет на БСП обсъжда обща позиция относно приоритетите при преговори за подкрепа на ново правителство. В дневния ред на пленума се предвижда да бъде представен и доклад за резултатите от парламентарните избори, както и анализ на кампанията и мерки за действия, които е необходимо да предприеме левицата. Темата за евентуалната оставка на лидера Корнелия Нинова не е включена в дневния ред.

Пленумът обаче започна под обсада и с викове "оставка". Пред сградата на „Позитано“ 20 се събраха протестиращи срещу Нинова.

„Път на разделението, по който ни води Нинова, и ниските резултати  или тръгваме по друг път, пътят на единството в БСП. В това е била винаги силна партията. Дори не е актуален днес въпросът за нейната оставка. Въпросът е за оставането на БСП в политическия живот“, коментира Николай Добрев.

„Затова сме тук – да поискаме конгрес и да се поеме политическа отговорност за тежкия изборен резултат на последните избори“, каза Весела Лечева.

„Дошли са по-голямата част от тези другари, не са гласувани в Националния съвет с едно-две изключения. Освен това, е добре някой от тях да ги питате къде работят, тъй като не е добре, когато един човек работи само в партията, а няма професия. И когато няма място в партията, той е недоволен“, коменитира Румен Гечев, изразявайки противоположното мнение.

„Тази оставка не е искана от вчера или от днес, няколко  недоволни партийни другари я искат от няколко години. Проблемът е, че в момента те саботират не само БСП, а и изобщо развитието на държавата“, допълни той.

Заседанието на НС на БСП е съвместно с коалиционните партньори, народните представители от парламентарната група на "БСП за България" и членовете на предизборния щаб. То идва идва след вчерашните консултации между парламентарната група на социалистите и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", приключили с общи приоритети, но и със съществени разминавания по данъчната политика, преизчисляването на пенсиите и евентуалните приватизации.

Лидерът Корнелия Нинова определи резултата като "първа добра крачка към разговори и диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство".

Националният съвет на БСП обаче трябва колективно да приеме съвместна позиция относно приоритетите за водене на преговори с парламентарно представените партии и политическите действия при евентуално възлагане на проучвателен мандат за съставяне на правителство. Социалистите са категорични, че няма да отстъпят от своите приоритети за едно бъдещо управление, сред които е причисляването на пенсиите.

"Ние настояваме това да стане бързо, сега с актуализация на бюджета още тази година, за да помогнем на възрастните хора веднага. Не сме говорили по Македония и Истанбулската конвенция", каза Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във