Банкеръ Daily

Общество и политика

Вижте какви подаръци ще получат гостите по време на европредседателството

S 250 9b23d20d f402 4f43 a065 a8066605b98d
S 250 c2b233b5 c896 4e74 95fa 683c8e393fe6
S 250 1b6651c9 1204 407c a7b4 b1ac3a7a858c

Министър Лиляна Павлова представи в четвъртък пред медиите протоколните подаръци, които ще получи всеки един от гостите на Българското председателство.

„Заложихме на такива подаръци, които да имат дългосрочна стойност, за да останат в годините напред. Точно днес бяха раздадени и първите подаръчни комплекти, тъй като България в момента е домакин на две срещи от календара на събитията ни – организирани от МВнР и МОН“, заяви Павлова.

В пакетите с подаръците, които са брандирани с логото на Българското председателство и визуалната му идентичност, за дамите има осигурен шал, а за господата – вратовръзка. „Както при всяко едно председателство, подготвили сме по-луксозни подаръци - ВИП, които са за министър-председатели, министри, заместник-министри, ръководители на делегациите, а вторият пакет е за всички останали делегати“, каза още министър Павлова.

Луксозните шалове са копринени, а вторият вариант за жените е фишу от вискоза. Всички са в три цвята, за да има разнообразие – в синьо, цветът на председателството, в по-бледо синьо и в пепел от рози. Визията на шаловете е направена от дизайнера на „Шевица“ Гергана Станкова, която за изготвянето й „стъпва“ върху логото на Българското председателство, вплитащо кирилицата и шевицата. Логото е изобразено и върху вратовръзките.

„Втората част от подаръчните комплекти включва монети, които ще можем да покажем през януари, тъй като са специална мисия на БНБ за 2018 г. Монетите също са два вида“, посочи министър Павлова. ВИП гостите ще получат възпоменателна монета с логото на председателството, а за всички делегати е предвидена разменна монета от 2 лева, отново с логото.

„Следващият компонент на подаръка е валидираната на първи ноември т. г. с министър Московски пощенска марка, която също е в лимитирана серия, за да има колекционерска стойност. За нея е изработен специален пощенски плик“, уточни министър Павлова.

Всички подаръци – сред които два вида папки (една за по-обемни документи), тефтери, моливи, химикалки, са брандирани и поставени в опаковки, също с визуалната идентичност на председателството. Делегатите ще получат още: мобилно зарядно устройство за телефони и новият тип накрайник за зарядните устройства, стилизирани връзки за баджовете, а за ръководителите на делегации акредитацията ще е под формата на т.нар. пинове с магнит, които не пробождат дрехата.

„С помощта на дарения от спонсори бяха осигурени допълнителни пакети с подаръци като например торбичка с ароматна лавандула, тъй като България вече е най-големият производител и износител на лавандула сред държавите-членки на ЕС. Ще им подарим и розово масло“, допълни министърът.

Тя подчерта, че първоначално се очакваше през първите шест месеца на 2018 г. в България да пристигнат близо 20 000 гости на председателството, но календарът със събитията постоянно се увеличава, затова броят им ще стигне 25 000. „Освен за всички гости у нас, още над 18 000 подаръчни комплекта ще бъдат изпратени на Постоянното представителство на България, намиращо се в Брюксел, и други 3000 са осигурени за посолствата ни“, каза още министър Павлова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във