Банкеръ Daily

Общество и политика

Вигенин: Нямаме нито едно основание да вдигнем ветото за РСМ

"Темата за Северна Македония се превърна в обект на политически злоупотреби от всякакъв характер. Има стратегическо решение за България, трябва да се търсят възможните решения, а не да се трупат политически дивиденти. Нашата задача като държава не е да държим ветото, да спираме Северна Македония, а да реализираме целите си - правата на българите в Република Северна Македония, общата история, езика на омразата. Нямаме нито едно основание да вдигнем ветото за РСМ." Това заяви пред БНТ Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание и депутат от БСП. Той подкрепи идеята на премиера Кирил Петков да се свика нов Консултативен съвет за национална сигурност по темата и го определи като необходимо. Вигенин поясни, че по-малко трябва да ни интересува какво Брюксел и Скопие очакват, тъй като имат ограничено културно и дипломатическо присъствие. 

Социалистът коментира и състоянието на коалицията и върви ли страната към нови предсрочни избори. "Доста често не БСП, а някой от другите коалиционни партньори занимава обществеността с дребнави въпроси. Това създава усещането, че коалицията е нестабилна, че всеки момент ще се разпадне - не, не се разпада. Работим доста активно. Коалицията е сложна и трудна, но се научи да работи. Вероятно "Има такъв народ" са останали особено засегнати за управителя на БНБ. Няма как една партия да направи каквото си иска, няма как дори и най-голямата партия да вземе решение без останалите в коалицията. Каквото сме се разбрали досега по важните въпроси - това се е случило", подчерта той. И определи перспективата за коалицията като позитивна. Депутатът е категоричен, че нови избори са последното, което ни трябва в момента. "Не трябва да задълбаваме в темите, които ни разделят, а да търсим баланса, тази коалиция има общи ценности", смята Вигенин.

Според него въпросът за оказването на помощ за Украйна трябва да се зададе към правителството. "На мен не ми е известно към днешна дата да е пристигнала военна техника за ремонт", уточни той. И каза, че не вижда съществени противоречия между президента и правителството. Но отбеляза, че един от проблемите в момента е, че правителството няма програма. 

Депутатът от БСП не очаква промени в антикризисните мерки на кабинета. "Предвидени са от 1 юли, този пакет е спасителен, ще проработи и ще облекчи хората в нужда и бизнеса", увери той.

По думите му плащането на руския газ трябва да бъде европейско решение: "Не може да се прилагат различни решения за страните от Европейския съюз. Важно е да покажем, че имаме различни алтернативи, за да сме в по-силна преговорна позиция. Не виждам нищо лошо да имаме договор с "Газпром".

Facebook logo
Бъдете с нас и във