Банкеръ Daily

Общество и политика

Вигенин: На ГЕРБ прощават, на БСП - не

Въпреки многото неща, които се направиха, хората остават с впечатлението, че никога не стигат. На ГЕРБ могат да простят, на БСП не могат да простят, че не е направила повече. Това смята бившият външен министър Кристиан Вигенин за работата на кабинетите „Станишев” и „Орешарски”.

Той изрази пред Би Ти Ви недоумение от ниската подкрепа за БСП, тъй като тя имала „най-прогресивните идеи” и „защитава интересите на една огромна част от българските граждани”.

Вигенин отхвърли и тезата, че с действията си като външен министър е настроил русофилите срещу БСП. По думите му не може да се постави под въпрос европейското членство на страната, но и не може да се твърди, че кабинетът „Орешарски” е провеждал антируска политика.

 „Ако БСП иска да бъде силна, трябва да спрем това постоянно самоизяждане в медиите, никой не иска да се идентифицира с отбор, в който има постоянни крамоли. Че трябва да има промяна в отбора, това е естествено.

„Трябва да има минимално съвпадане между Изпълнителното бюро и парламентарната група, защото и без това не сме много сега. Едните трябва да се заемат изцяло с партията, а другите – с парламентарна дейност, защото там ще се види новото лице, новата политика на БСП. Парламентарната група е ключов елемент от възстановяването на БСП", допълни той.

Кристиан Вигенин смята, че срещите, които ГЕРБ провежда с парламентарно представените партии са "едно добро начало, защото ГЕРБ от самото си създаване са били много самовлюбена партия. Нейният лидер - също. Може би беше добър ход, че той не участваше в преговорите”.

Бившият външен министър посочи, че сега въпросът е дали със „стъпването на терена” на Бойко Борисов ще продължи пътят на българската политика към Европа или всичко ще приключи.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във