Банкеръ Weekly

Общество и политика

Вигенин иска защита на националните малцинства в Украйна

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин участва  в извънредния Съвет „Външни работи“ на ЕС, посветен на ситуацията в Украйна. Външните министри определиха действията на Русия като явно нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна чрез актове на агресия.

„Взехме решение, ако не бъдат предприети бързи действия за сваляне на напрежението в Украйна, в четвъртък, 6 март, на извънредното заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС да бъде взето решение за прилагането на санкции – спиране на визовия диалог с Русия, на преговорите по ново споразумение на ЕС с Русия и други“, заяви Кристиан Вигенин. По предложение на българския министър в заключенията на Съвета е залегнала формулировка за гарантиране пълната защита на малцинствата в съответствие с поетите от Украйна международни ангажименти.

Днес министър Вигенин замина за Украйна. В Киев той ще разговаря с и.д. президента Александър Турчинов, министър-председателя Арсений Яценюк, външния министър на страната Андрей Дещица и с председателя на партия „УДАР” Виталий Кличко.

Българският външен министър ще се срещне с представители на българското малцинство в столицата и Одеса. „Отношението към българите в Украйна е определящо за връзките на България с новите власти в страната и това посещение е ясен знак за нашата позиция”, категоричен бе Вигенин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във