Банкеръ Daily

Общество и политика

Видинската синагога ще бъде възстановена с европейски средства

Кабинетът осигури европейски средства за възстановяването на Видинската синагога. Кметът на общината Огнян Ценков благодари за подкрепата за  възстановяването и превръщането на синагогата в културен център „Жул Паскин“. Проектът е подкрепен и от Организацията на евреите „Шалом“. 

Старата синагога в града е разрушена по време на Освободителната война (1877-1878). Сегашният храм е построен в рамките на година. Строежът е осъществен със съдействието на дарения от местните евреи – голяма част от населението на стария квартал Калето, както и от евреи от всички краища на Княжество България. Тържествено е открита на 28 септември 1894 г. от д-р Мордехай Грюнвалд, главен равин в България. Тя е втората по големина след синагогата в София, но е била смятана за по-красива. През 1948 за новата държава Израел заминават близо 1200 видински евреи, а синагогата е предадена за стопанисване на община Видин.  От 1950 г. сградата не се използва по предназначение, а като склад, което води до твърде лошото ѝ състояние в момента – десетилетия без покрив, вследствие на което стените се рушат.

През 1970-те години започва основен ремонт с оглед да се пригоди (поради добрата акустика) за симфонични концерти. Днес импозантната някога сграда е в извънредно лошо състояние – само блед спомен от бляскавото ѝ минало. Нуждае се от обща реставрация, като за момента няма изгледи този процес да започне в скоро време. На 9 март 2017 г. собственикът на синагогата – Организация на евреите в България Шалом, на общо събрание взима решение да дари сградата на община Видин.

Главната фасада е внушителна. Решена е с издаден напред черен обем и 2 странични кули. Централният вход е засводен с полукръгла арка върху двойка колони с високи постаменти. Кръгъл прозорец с желязна решетка във вид на 6-ъгълна звезда е поставен в центъра на аркадата. Четирите кули са с арковидни прозорци, събрани по двойки, с цветни стъкла и фина декоративна решетка.

Днес видинската синагога продължава да е в окаяно състояние и макар преди години да беше обявено, че са намерени средства за нейната реставрация, разрухата й се задълбочава. И блясъкът й си остава само в миналото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във