Банкеръ Daily

Христо Иванов:

Видях се с Трифонов, за да го убедя, че шансът е в третия мандат 

Трябваше да има преговори преди даването на третия мандат, за да не позволим този мандат да ни вкара в по-сложна ситуация. Затова говорих със Слави Трифонов, за да поправим грешките от първия мандат. Нинова отказа да участва в такъв разговор и с този трети мандат на практика започна предизборната кампания на Нинова. За нас шансът беше преди връчването да се намери формула, с която да се намери решение.

Това коментира пред Нова телевизия съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Той разкри, че на 7 август се е срещнал с лидера на "Има такъв народ" (ИТН) в неговия офис, за да поправят "издънката" с първия мандат.

"Срещата се случи на 7 август, това беше единствената среща в последната седмица, в която и трите партии бяха взели решение, че не могат да подкрепят първия мандат, защото предложеното от ИТН беше един абсолютен непригоден състав на Министерски съвет. За мен тогава бе важно да се опитам да го убедя, че след като стана тази издънка с първия мандат, да се опитаме да коригираме всички проблеми с третия мандат", разказа Иванов и уточни, че не е казвал, че "имал чувството, че ДПС е имала влияние върху ИТН".

,,Когато казваш, че с 65 депутати ти ще определяш всичко при нужни 121 и че ще имаш плаващи мнозинства без подписано споразумение, ти отваряш вратата за корупционно влияние'', подчерта още Иванов.

"Липсата на биографии в проектокабинета на ИТН ни притесниха, защото биографиите са определящи. Трябва да правим реалистичен баланс какво може да се свърши, но има хора, с които не можеш да свършиш нищо – това беше най-слабият кабинет, който някога е предлаган в историята на България", каза още съпредседателят на "Демократична България".

Според него Слави Трифонов се опитва да бяга от отговорност, което не е почтено. По думите му воденето на политически разговори от страна на ИТН  е "правене на шоу, а не на политика".

"Отидох на тази среща, защото смятах, че след тези избори ще трябва търсим начин да работим заедно, да потърсим някакво разбирателство. Исках да го убедя, че след издънката с първия мандат е много важно да опитаме да постигнем нещо с третия мандат. Когато взривяваш политическото доверие, получаваш парламент, в който никой с никого не си говори, получаваш страна, която не може да се управлява. Когато се сглобява едно управление, аз виждам дали има възможност за прокарване на влияние на "сарая". Когато правиш абсолютно непригоден състав на управлението, отваряш вратата за корупция, а най-добри в това са ДПС", обясни той твърдението си, че е виждал "дългата ръка на ДПС".

"Нещата се счупиха, защото Слави Трифонов подходи абсолютно неадекватно. Идва фундаментална промяна на българския политически процес - на равноправен разговор, на компромиса, съгласието", коментира Христо Иванов и добави, че отиваме на още едни предсрочни парламентарни избори.

По отношение на разговорите с БСП по третия мандат Иванов напомни, че няма как от "Демократична България" да подкрепят управление с мандат на БСП, но все пак ще се явят на разговор със социалистите.

Предизборната кампания започна в момента, в който Нинова взе мандата, каза в заключение той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във