Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВИДЕН ИЛИ СЪМНИТЕЛЕН ЮРИСТ Е НИКОЛАЙ ПАВЛОВ...

Почтено или не бе освободен досегашният председател на Комисията за защита на конкуренцията Стефан Нешев? Това е въпросът, който витаеше в политическото пространство през миналата седмица. И въпреки че отговорът му бе намерен в пленарната зала, духът сякаш напусна бутилката и се всели у част от опозицията, диктувайки нейното нескрито недоволство. Защо е нужен този ход на управляващото мнозинство? Колкото депутати, толкова отговори! Нешев бе избран за депутат в 38-ото Народно събрание, а съгласно разпоредбата на чл.68, ал.1 от конституцията народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба. Другият официален мотив за освобождаването на Стефан Нешев е липсата на необходимо образование. Според чл.2, ал.3 на Закона за защита на конкуренцията председателят на едноименната комисия трябва да има висше юридическо или икономическо образование.


Останалите членове на досегашната Комисия за защита на конкуренцията също бяха освободени - заместник-председателите Васил Милков и Кръстьо Станилов и членовете проф. Виталий Таджер, доц. Емил Георгиев, Трифон Станев, Мира Величкова, Михаил Коджабашев, Димитър Станоев и Дончо Каракачанов.


Диспутът по тяхното освобождаване се завъртя около това, дали комисията има мандат, или не? По принцип Законът за защита на конкуренцията не предвижда мандат на комисията, а само визира, че заместник-председателите и членовете се избират от Народното събрание. Справките в парламента сочат, че комисията е създадена с решение на Великото Народно събрание през септември 1991 година. Според юристи, независимо че чл.2, ал.2 от закона не предвижда срок, в Правилника за устройството и дейността на Комисията за защита на конкуренцията е заложен петгодишен мандат. Така се оказа, че от избирането на заместник-председателите и членовете на комисията през 1991 г. досега са изминали шест години и парламентът би следвало да преустанови техния мандат.


Депутатите от лявата страна на парламента се възпротивиха по навик срещу решението на управляващото мнозинство. Според тях предложените имена в новия състав обричат комисията на пълна зависимост от мнозинството. Председателят на парламента Йордан Соколов обаче веднага опонира и припомни на левицата какво бе направено от 37-ия парламент. Без всякаква мотивация БСП смени ръководството и на БНБ, и на ДСК с удобни хора. Освен всичко друго за членове на управителния съвет на БНБ бяха избрани един мениджър от фалирала банка и един, свързан с икономическа групировка. Именно тогавашният УС на БНБ фалира 15 банки, а правителството на БСП позволи да се източат близо 150 млрд. лв. от банковата система към частни групировки. За председател на ДСК пък бе избрано лице, също свързано с икономически групировки. Това независимо ръководство ли е? - попита от трибуната Йордан Соколов.


Това обаче не укрои бойния дух на депутатите от левицата и те протестираха по следващ пункт - срещу липсата на приемственост в Комисията за защита на конкуренцията. Справките на ПГДЛ разкриха и една нелицеприятна истина, че близо 2 млн. щ. долара са били инвестирани в служителите на Комисията за защита на конкуренцията. На това място Никола Николов, председател на Икономическата комисия в парламента, реши да съхрани част от инвестицията, заявявайки, че знаещите хора ще запазят местата си.


Според добре информирани депутати в първоначалния списък на нови членове е фигурирало името и на досегашния член на комисията проф. Виталий Таджер. По думите им впоследствие проф. Таджер е оттеглил кандидатурата си с мотива, че не желае да работи с Николай Павлов - предложен за председател.


В крайна сметка, след дълга дискусия, за председател на КЗК бе избран юристът Николай Павлов. И тук мненията на депутатите от двете страни на парламента се разминаха. Лявата страна го окачестви като съмнителен юрист, а дясната - като виден конституционен съдия.


За заместници на г-н Павлов са избрани юристите Васил Милков (единственият оцелял от досегашната комисия) и Петър Славов. Останалите членове на комисията са: Димитър Кюмюрджиев, Лиляна Пиперкова, Мария Попова, Мими Вишева, Драгия Драгиев, Цачо Милчев, Катерин Катеринов и Раджеб Мустафа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във