Банкеръ Daily

Общество и политика

Вицепрезидентът обсъди с представител на УНИЦЕФ насилието над деца

Вицепрезидентът Илияна Йотова и д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ.
S 250 d717ebef 24ad 426a 8c2d 2b77573783d3

Вицепрезидентът Илияна Йотова и представителят на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита обсъдиха проблема с насилието над деца и политиките за превенция.

Според представителя на УНИЦЕФ основна стъпка към превенцията на насилието са добрата информираност и надеждните данни на базата, на които да се формират политики.

От УНИЦЕФ представиха основните данни от първото национално представително проучване за всички форми на насилието над деца, поръчано от Детския фонд на ООН. В проучването са участвали 1174 деца от 13 до 17 години, 837 младежи на възраст 18-25 години и 1411 възрастни, както и 887 специалисти – учители, социални работници, прокурори и магистрати, здравни специалисти, полицейски служители.

Резултатите от национално представително проучване, поръчано от детския фонд на ООН, сочи, че всяко второ дете, преживяло някаква форма на насилие до 18 години, а най-често срещаното насилие е емоционалното. Насилието в училище продължава да е сред основните проблеми, с които се сблъскват децата и родителите.

От УНИЦЕФ запознаха вицепрезидента с проектите за превенция на насилието върху деца, по които работят съвместно с Министерство на образованието и науката и неправителствени организации. В съответствие с препоръките на Комитета на ООН за правата на детето, организацията се застъпва за регламентиране в законодателството на специализирани и интегрирани услуги за превенция и реакция на насилието над деца и жени, както и задължително изслушване на деца, преживели или свидетели на насилие и престъпления, по щадящ за тях начин, в т. нар. „сини стаи“.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и Джейн Муита обсъдиха и последствията от пандемията и ограничителните мерки върху психичното здраве на децата и младежите.

Сред темите на разговора е бил нарастващия брой на бежанци и мигранти от началото на годината, включително и на непридружените деца.

Джейн Муита, чийто мандат в България приключва, благодари на Илияна Йотова за отличното сътрудничество и заяви, че с дейността и ангажираността си вицепрезидентът вдъхновява, като се осмелява да повдига въпроси, които други политици отбягват. „Във Ваше лице имам голям съюзник. Благодаря Ви за съвместните инициативи и опита, който почерпих от Вас“, посочи от своя страна Илияна Йотова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във