Банкеръ Daily

Общество и политика

Вицепрезидентът Йотова очаква оставка от Деница Сачева

Хората преодоляха страха и са на улицата, за да заявят това, което искат, смята вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Според Йотова в една демократична държава е недопустимо един социален министър да казва, че протестиращите репресират властта, визирайки Деница Сачева, По думите й след подобен коментар е редно да се подаде оставка.

"Какво означава да те репресират? Един министър е там, не за да осигурява добруването си или на определен елит, или да изпълнява определени политики, а да защитава интересите на гражданите. (...) В един момент, в който министърът решава, че гражданите го репресират- той не е за там",  допълни вицепрезидентът. 

За случващото се в Народното събрание Йотова заяви, че парламентът е превърнат в крепост, в която гражданите нямат право да влязат, а ако влязат - ги изнасят. 

"Това беше недопустимо, има различни начини, по които могат да се срещнат с тях, самата Караянчева защо не отиде да разговаря с тях? Струва ми се, че изобщо нямаше да се стигне до там", каза Йотова в телевизионно интервю. Тя уточни, че в президентството няма приемен ден - всеки ден граждани могат да посещават институцията и да се срещат лично с нея.

Илияна Йотова заяви, че мостът между Президентството и Министерския съвет много отдавна е изгорен, защото тя и президентът Румен Радев не са били „послушни". Конфликтът е ескалирал, защото двете институции правят политика по различен начин.

Според нея вдигнатият юмрук на президента, който се превърна в тема на полемика през последните месеци, е бил спонтанен жест към протестиращите, дошли да защитят президентската институция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във