Банкеръ Daily

Общество и политика

Вицепрезидент на КНСБ заплашвал уволнената медицинска сестра

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че уволнението на медицинската сестра Мая Илиева е опит да ѝ бъде затворена устата и да бъдат сплашени всички медицински специалисти, които настояват за справедливо заплащане на труда им. Думите на обществения защитник бяха по повод дисциплинарното уволнение на здравната служителка, лидер на протестите на медицинските сестри.

"Разтревожена съм, че се преследват хора, които защитават гражданските си права и на хора от тяхната общност. Но това не е първия такъв случай, защото такова нещо има и във Велико Търново, Русе, Враца, Стара Загора. Има уволнен участник в протестите срещу презастрояването на ''Обеля'', има и заведени искове срещу младите хора от ''Спаси София'', които отстояват публично своите каузи. Става въпрос за преследване и отмъщение за тези, които защитават гражданските си права, а това е тревожен знак за състоянието на демокрацията в България'', изтъкна Манолова пред журналисти.

По думите ѝ ако натискът продължи и ако властта не престане да се опитва да сплашва протестиращите, пациентите ще останат наистина без здравни грижи. Мая Илиева, според омбудсмана, няма да остане без работа, защото е чудесен специалист и винаги може да си намери работа в Германия, Австрия или Великобритания, където нейните граждански права ще бъдат защитени, но опитът да бъдат мачкани и сплашвани ще ни остави без медицински кадри.

Самата Илиева пък обясни, че желанието ѝ е било само да работи при по-добри условия на труд и по-добро заплащане. "В един момент с директора на болницата стигнахме до едно положение, в което започнах да си търся правата и така на практика се стигна до дисциплинарното ми уволнение. Ясно е, че съм неудобна, но това няма да ме спре, даже ще ме амбицира още повече'', категорична бе уволнената. Тя смята да оспорва по съдебен път заповедта за отстраняването ѝ от длъжност.

От изявлението на медицинската сестра стана ясно също така, че ръководството на болницата е потърсило хора, които да пуснат докладна срещу нея. "Синдикатите си стиснаха ръцете с работодателя ми зад моя гръб и така ми беше свален имунитетът на синдикален лидер в болница ''Токуда'', разясни Илиева. Била организирана подписка срещу нея, но до последно не била информирана за това и няма информация колко хора са се подписали. Преди първия протест на медицинските сестри организаторката му получила телефонно обаждане от д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, който ѝ е казал "да си затваря голямата уста, иначе лично ще се погрижи да не работи повече в "Токуда".

Facebook logo
Бъдете с нас и във