Банкеръ Daily

Общество и политика

Вицепремиерът Николова посети израелското Национално бюро по киберсигурност

Вицепремиерът Марияна Николова се срещна с генералния директор на израелското Национално бюро по киберсигурност Игал Уна в град Беер Шева, Израел. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство на политическо и техническо ниво. 

„Превенцията срещу киберпрестъпленията и прилагането на добри политики е от особено важно значение за сигурността на България“. Това заяви по време на срещата вицепремиерът Николова и подчерта, че спазването на киберетиката е част от усилията, които българското правителство полага.

“Киберетиката трябва да бъде разбрана не само от младото дигитално поколение, но и от всички останали“, изтъкна вицепремиерът Николова, която е председател на Съвета по киберсигурност към Министерския съвет. Тя представи и напредъка на българското законодателство в сферата на киберсигурността. 

Генералният директор Игал Уна представи основните предизвикателства пред екосистемата за киберсигурност на държавата Израел. Той сподели опит при координиране  между институциите, партниране с бизнеса и прилагане на иновативни решения с цел постигне на максимално бърза реакция срещу кибератаки.

По време на разговорите беше подчертана ролята на международното сътрудничество за противодействие и превенция в сферата на киберсигурността, която е глобална по своя характер. В срещата взеха участие заместник-председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Красимир Симонски и националният координатор по киберсигурност и началник отдел „Киберпрестъпления“ в ГДБОП Явор Колев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във