Банкеръ Daily

Общество и политика

Вицепремиерът Екатерина Захариева е на официално посещение в Германия

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на берлинското летище „Тегел“. Тя е на официално посещение във Федерална република Германия.

Утре в Берлин тя ще разговаря с Хайко Маас, федерален министър на външните работи на Германия. Министър Захариева ще се срещне също с д-р Ян Хекер, съветник на федералния канцлер по външнополитическите въпроси, както и с председателя на фондация „Конрад Аденауер“ проф. д-р Норберт Ламерт.
Предишната визита на български външен министър в Берлин бе на 30-31 май 2017 г. Тогава министър Захариева гостува на федералния вицеканцлер и министър на външните работи Зигмар Габриел. Последното официално посещение на германски външен министър в България бе на 10 март 2015 г., когато настоящият федерален президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, тогава първи дипломат на ФРГ, посети София.
За България Федерална република Германия е стратегически партньор и съюзник в ЕС и НАТО. Политическият диалог е интензивен на всички равнища.
Търговските отношения са също значими и вървят във възходяща посока. За 2017 г. стокообменът е 7,3 млрд. евро, което е с 9,9 процента повече в сравнение с предходната година. Българският износ към Германия за миналата година е нараснал с 11,7% на годишна база до 3,591 млрд. евро. Сумата е 13,4% от общия износ на България и означава, че всяко седмо евро на българския експорт е реализирано в Германия.
Най-голям е износът на текстилни изделия и облекла, машини, електроника, неблагородни метали и изделия от тях. При вноса преобладават машини и апарати, текстилни изделия и облекла, електроника, транспортни средства и съоръжения, химически и фармацевтични продукти и други.
Търговските ни отношения се характеризират с три основни момента: почти половината от двустранния ни стокообмен е от търговия с трите федерални провинции Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и Баден-Вюртемберг; наблюдава се сходство в категориите търгувани продукти; търговското салдо е почти изравнено – то е едва 111 млн. евро в полза на Германия при минус 206 млн. евро за България година по-рано.
Германия освен това е един от водещите по обеми и качество на вложените капитали чужди инвеститори в България. Германските компании се ангажират дългосрочно, а инвестициите са разпределени равномерно по отрасли и региони в страната, като повече от половината от тях са „на зелено“ чрез създаване на дъщерна компания или филиал.
Около 5000 германски компании развиват бизнес в България. По предварителни данни на БНБ за периода 1996 – 2017 преките чуждестранни инвестиции от Германия възлизат на 3,256 млрд. евро. Само през 2017 г. в страната ни са инвестирани 130,7 млн. евро от Германия. Около 30% от стоте най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие.
Възход има и във връзките между хората. Общо 870 448 германски туристи са посетили България през 2017 г., като това е с 5,3 процента повече от предходната година и прави германците третата най-многобройна група посетители на страната ни след съседите ни от Гърция и Румъния.
В същото време по данни на Федералната статистическа служба на ФРГ към 31 декември 2017 г. в страната са се регистрирали 310 415 дългосрочно пребиваващи българи. Студентите сред тях са над 7000 души.
Българската диаспора в Германия е създала 20 българо-германски дружества. Църковни общини има в Берлин, Мюнхен, Дюселдорф и Бон. Има и четири български училища – в Берлин, Хамбург, Мюнхен и Нюрнберг. В германската столица функционира и Български културен институт.
Консулското обслужване на българската общност се извършва от консулската служба към посолството в Берлин, в генералното консулство в Мюнхен и в консулството във Франкфурт на Майн. Още петима почетни консули представят страната ни в Германия, а двама са германските почетни консули у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във