Банкеръ Daily

Общество и политика

Вицепремиерите от ГЕРБ защитиха действията на прокуратурата срещу Нено Димов

Вицепремиерите от квотата на ГЕРБ - Екатерина Захариева и Томислав Дончев, защитиха действията на прокуратурата по разследването срещу екоминистъра в оставка Нено Димов. 

"Много неща се чуха по случая включително, че Прокуратурата действа политически. Не мисля, че случаят е такъв. Разследването е в процес и върви", посочи Захариева пред "Дарик". 

Захариева поясни, че се очакват предложенията на "Обединени патриоти" за нов министър на околната среда. Очаква се лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов да предложи двама души за поста. Спрягат се имената на председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Искрен Веселинов и на настоящия заместник-министър на екологията Николай Кънчев.

"Нямаше да се стигне до воден режим в Перник, ако бяха предприети мерки през лятото. Не мога да си представя как ВиК дружеството и всички отговорни лица не са поискали среща с мен и с министър-председателя, предвид идващата криза. Правителството научи за нея, когато тя беше факт“, заяви пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев, като добави, че пътят от министерското кресло до подсъдимата скамейка понякога е много къс. 

Дончев подчерта, че цели правителства са падали, когато критикувани министри не подават оставка. По думите му в такива ситуации трябва да се реагира.

Специализираната прокуратура внесе искане за налагане на постоянен арест на екоминистъра в оставка Нено Димов. Очаква се до часове съдът да обяви решението си.

Според обвинението, ако Димов е на свобода, има достъп да доказателства и служители на МОСВ и може да повлияе на събирането на доказателства и свидетели. Извършвал е престъплението през продължителен период от време и това го прави обществено опасен. Въпреки това няма опасност да се укрие.

Екоминистърът в оставка бе обвинен за умишлена безстопанственост, довела до кризата с водата в Перник. Според прокуратурата той бил информиран многократно за намаляващия обем вода в язовир „Студена", но въпреки това е позволил на „Стомана индъстри" и „Топлофикация" да я ползват за промишлени цели в продължение на две години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във